Коротка історія Масляної
Перші місяці року швидко пролетіли, ось і вже минули декілька днів Масляної, поступово наближаючи нас до Великодня і такого бажаного сонячного тепла. Великдень в 2024 році випадає на 5 травня, тож святкування Масляної триває з 11 до 17 березня. Сьогодні трішки заглибимось в історію традицій пов’язаних з Масляною та ексклюзивними рецептами.
За основною версією, на території нашої держави Масляну святкували з дохристиянских часів, таким способом шанували бога Сонця Ярила, що приносить тепло і пробуджує природу. Тоді з’явились перші атрибути свята – люди пекли круглі коржі, що за формою нагадують сонце, поступово вони перетворились на солодкі млинці, які і стали осноною їжею цього свята.
А окрім млинців в цей період на столах також мали бути вареники з сиром і сметаною, налисники. Все через велику кількість молока, яке давали корови після зими, отелювались. Худобу взимку не ріжуть, а запаси закінчувались, тож молочка та випічка було головним раціоном.
Крім їстівних традицій були і гуляння, якими люди закликали весну. Влаштовувались вони навколо вогню, а головними атрибутом виступало опудало, яке оформлювали на початку тижня.
В такий спосіб пращури проводжали зиму та відповідно зустрічали весну, як новий початок. А якщо перенести в соціальну площину, то Масляна також створювала умови для нового старту у відносинах між людьми, в цей період вшанували родичів, пробачали образи, помирились з близькими тощо.
Певної дати свято немає, бо воно передує святкуванню Великодня, а ще Масляну проходила на потягом цілого тижня, в якому кожен день мав своє значення та окремий ритуал.
Понеділок, це “Зустріч”. В цей день створювали символ торжества - опудало із соломи, накривали столи, ходили по гостях та випікали млинці. До речі, перший млинець віддавали біднякам, аби пом’янути душі померлих;
Вівторок, це “Заграш” або сватання. Цього дня проводили оглядини. За традицією збиралася молодь, де дівчата шукали собі наречених, а парубки майбутніх дружин. Всіх пригощали млинцями.
Середа, це “Ласунка”. За традицією накривають стіл вдома і святкують в колі близьких. Теща запрошує свого зятя на млинці. Чим багатшим буде стіл, тим міцніше буде сім’я.
Четвер, це день “Розгул”. Цей день відомий ярмарками і базарами, які розгортались на центральних площах. Люд влаштовував ігрища: катання на конях, пісні, танці, катання на санях.
П’ятниця – “Тещин вечір”. Зять накриває стіл для своєї тещі, пригощаючи варениками і млинцями. При цьому теща може прийти в гості з подругами, аби похизуватися своїм турботливим зятем.
Субота, отримала назву “Золовчині посиденьки”. Молоді невістки запрошують додому родичів чоловіка і смачно їх годують. Особлива увага приділяється зовицям, тобто сестрам чоловіка. Їм треба що-небудь подарувати.
Неділя - “Прощена неділя”. Останній і особливий день святкування Масляної, люди починають готуватися до Великого посту. Потрібно було очистити душу через прощення, за погані вчинки, образи. Традиційно в прощену неділю говорять дві фрази: “Пробач мені” і “Бог простить – і я прощаю”. Важливо казати ці слова від щирого серця, а не задля обряду, адже тільки щиро вимовлені слова знайдуть сенс. До речі, відповідь “Бог простить – і я прощаю”, означає, що людина погоджується і не їй судити про нанесені образи, все вирішує Бог.
Завершенням недільного святкування було урочисте спалювання солом’яного опудала, навколо якого влаштовували гуляння, а попіл розвіювали над полями, для урожайності.
В усіх цих щоденних звичаях постійно присутня головна страва свята – млинці або оладки. Різноманітні рецепти млинців були таємницею кожної господині, а нижче декілька рецептів, які можуть стати основною для вашого столу:
Рецепт млинців
Інгредієнти:
- Яйця – 6 шт
- Молока – 500 мл
- Борошно – 250 гр
- Цукор – 1 ст. ложка (за потреби можна додати)
- Олія соняшникова – 40 мл
- Масло (прогрітого) – 30 гр
- Солі – 0,5 ч. ложки
- Вода кип’яток – 250 мл.
Всі інгредієнти додаємо по черзі, в послідовності зі списку. Суміш гарно збиваємо, без комочків. Кип’яток додаємо самий останній і перемішуємо. Сковорідку накаляємо і змащуємо шматочком сала, все можемо випікати. Млинці підійдуть до будь-якої начінки.
Рецепт панкейків або оладків
Інгредієнти:
- Молоко – 350 мл (можна 50/50 з водою)
- Борошно – 250 гр
- Яйця – 3шт
- Цукор – 3 ст. ложки
- Олія соняшникова – 4 ст. ложки
- Дрібка солі
- Ванільний цукор (за бажанням).
Відокремлюємо білки і збиваємо з цукром і дрібкою солі, поки відставляємо. В іншій місці змішуємо жовткі, додаємо молоко, олію, борошно, ванільний цукор. В жовткову масу обережно додаємо взбиті білки, малькими порціями, обережно перемішуючи лопаткою. Тут важливо аби маса не осіла і залишилась повітряною.
На добре розігріту пательню, без олії, викладаємо наші панкейки і смажемо як оладки.
пов'язані статті