Статті

День конституції України

3
349

Конституція - основний закон, який гарантує кожному громадянину країни свободи і права, а також визначає політичний устрій держави.

Саме 28 червня 1996 року депутати Верховної Ради ухвалили Конституцію України. Це сталося на п'ятий рік після проголошення незалежності.

Цікаві факти цього визначного дня:

  • 5 квітня 1710 р. на зборах козацького містечка Тягина (нині Бендери) на березі річки Дністер була прийнята перша Конституція Пилипа Орлика.
  • День Конституції України – це єдине державне свято, закріплене в самій Конституції.
  • Процес підготовки Конституції України, розпочався після проголошення незалежності у 1991 році, одразу ж почались дискусії: якою має бути відновлена держава? Суперечки точилися через державні символи — герб, гімн, прапор — та мову. 9 червня 1995 року — затвердили Конституційний договір про організацію державної влади та місцевого самоврядування, але він не міг функціонувати вічно. Тож 26 червня 1996 року Президент України Леонід Кучма призначив всенародний референдум щодо ухвалення Конституції. Народні депутати, під загрозою такого перехоплення ініціативи та можливого розпуску парламенту, 27 червня розпочали 24 годинний марафон розгляду поправок та окремих статей проєкту Основного закону. Після безсонної ночі та 14 годин безперервної роботи 28 червня 1996 року о 9 годині 18 хвилин таки ухвалили.
  • 21 червня 1996 року було прийнято доповнення Олександра Мороза про виключне право народу визначати і змінювати конституційний лад і про те, що це право не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами.
  • Міжнародне співтовариство схвалило Конституцію України, назвавши її однією з найдемократичніших у світі.
  • 28 червня Конституція України могла бути не прийнятою, тому що напередодні Президент України Леонід Кучма оголошує всеукраїнський референдум, на який виносить проект нової Конституції України, схвалений Конституційною комісією (президентською) 20 березня 1996 року і не прийнятий раніше Верховною Радою України. Однак після прийняття Конституції цей указ був скасований.
  • 22 серпня 2011 року у Києві була презентована перша мініатюрна Конституція України, Конституція в мініатюрі розміром 21х32 мм має 160 сторінок, на яких вручну були написані близько 9,5 тис. букв. Кожна з цих літер має розмір не більше 1 мм. Текст книги написаний індійської тушшю. Сама ж мініатюра виконана зі спеціальної тонкого паперу. Міні-Конституція знаходиться в чохлі з зображенням герба. На створення мініатюри було витрачено близько 2 місяців. Мініатюра була передана Державному музею книги та книгодрукування України (Національний Києво-Печерський заповідник (Лавра).

Основний закон, гарантував громадянам права та свободу, наблизивши Україну до країн з розвинутою демократією, закріпивши незалежність нової європейської держави.

#привітання

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard