Статті

Чи можна внести зміни до оголошеного запиту пропозицій постачальників 

2
274

На сьогоднішній день запит пропозицій постачальників є зручним інструментом швидких закупівель товарів без можливості учасників оскаржити  рішення замовників під час здійснення закупівлі. Тому все більше замовників при виборі виду закупівлі для здійсненні закупівель надають перевагу не відкритим торгам, а запиту пропозицій постачальників. Але при здійсненні будь-якої закупівлі закупівельник може допуститися помилки при оголошені закупівлі. В даному матеріалі  пропонуємо розглянути питання можливості внесення змін до оголошеного запиту пропозицій постачальників. 

Замовники, що зобов’язані здійснювати публічні закупівлі товарів, робіт і послуг відповідно до Закону, проводять закупівлі з урахуванням Особливостей. Згідно Особливостей закупівлю товару через електронний каталог замовники проводять відповідно  до Порядку формування та використання електронного каталогу, затвердженого постановою Кабміну від 14.09.2020 № 822 (далі – Порядок). Тому проаналізуємо положення Порядку. 

Замовник оголошує запит пропозицій постачальників в електронному каталозі через електронну систему закупівель шляхом заповнення електронних форм з окремими полями, де зазначається інформація про найменування, очікувану вартість, кількість, строк, місце поставки товару, умови його оплати та кінцевий строк подання постачальником ціни пропозиції (строк для подання постачальником ціни пропозиції не може бути меншим, ніж два робочих дні з дня оприлюднення замовником запиту пропозицій постачальників в електронній системі закупівель). 

У запиті пропозицій постачальників щодо закупівлі товару замовник може визначити виключно інформацію про характеристики товару та їх допустимі значення в межах специфікації товару, визначеної адміністратором. Запит пропозицій постачальників не повинен містити вимог до постачальника та інших документів, які не передбачені цим Порядком. 

Запит пропозицій постачальників повинен містити проект договору з обов’язковим зазначенням підстав та у разі потреби із зазначенням порядку змін його умов. Проект договору не повинен містити характеристики товару, що не визначені запитом пропозицій постачальників з урахуванням положень абзацу другого цього пункту. 

Електронною системою закупівель автоматично через електронний каталог надсилається постачальникам, кваліфікованим до відповідної категорії, повідомлення про запит пропозицій постачальників в момент оприлюднення запиту пропозицій постачальників в електронній системі закупівель. 

Центральний орган виконавчої влади, до сфери управління якого належить адміністратор, може затверджувати примірні договори щодо закупівлі визначених категорій товарів (пункт 57 Порядку). 

Постачальник через електронний каталог подає пропозицію відповідно до вимог, установлених замовником у запиті пропозицій постачальників в електронній системі закупівель. 

На запит пропозицій постачальників, оприлюднений замовником в електронній системі закупівель, постачальник має право подати тільки одну пропозицію. 

Подання пропозиції постачальником вважається підтвердженням наміру укласти договір. 

Постачальник у відповідь на запит пропозицій постачальників від замовника не може подати пропозицію, товар в якій не відповідає специфікації товару, що зазначена в такому запиті. 

Електронною системою закупівель після закінчення строку для подання пропозицій постачальників, визначеного замовником в запиті пропозицій постачальників, розкривається вся інформація, зазначена в пропозиції (пункт 58 Порядку). 

Виходячи із вище викладених положень Порядку можемо дійти висновку, що даний порядок не передбачає можливості внесення змін до вже оголошеного запиту пропозицій постачальників. Тому відповідно у разі допущення  помилки (невірно зазначена кількість,  вибрано не той товар, завантажено не той договір та ін.) під час оголошення закупівлі внести зміни до вже оголошеного запиту пропозицій постачальників не можна, оскільки в замовника відсутні законодавчі підстави. 

Ще одним підтвердженням неможливості внесення змін до оголошеного запиту пропозицій постачальників є технічна реалізація електронних майданчиків, яка не передбачає можливості внесення змін до оголошеного запиту пропозицій  постачальників. 

Оскільки після оголошення запиту пропозицій постачальників до нього не можна внести зміни, тому радимо замовникам перед оголошенням закупівлі зберегти її як чернетку, перевірити всю важливу інформацію та проект договору і лише після ретельного перегляду інформації оголошувати закупівлю. Дана дія допоможе здійснити успішну закупівлю та попередити можливу відміну запиту пропозицій постачальників або необхідність внесення змін до укладеного договору. 

#закупівлі через електронний каталог#оголошення про закупівлю

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard