Статті

Аналіз змін до Закону щодо оприлюднення у ЕСЗ інформації про ціни на матеріальні ресурси

1
606

Численна кількість замовників спостерігали за хронологією розгляду проекту Закону № 11057 від 04.03.2024 «Про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" щодо забезпечення оприлюднення замовниками у електронній системі закупівель інформації про ціни на матеріальні ресурси під час закупівель послуг з поточного ремонту та робіт з будівництва (прозоре будівництво)».

Так, 19.09.2024 Верховною Радою України був прийнятий Закон України «Про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" щодо забезпечення оприлюднення замовниками у електронній системі закупівель інформації про ціни на матеріальні ресурси під час закупівель послуг з поточного ремонту та робіт з будівництва (прозоре будівництво)». І ось, з цього часу у закупівельній спільноті розпочалися дискусії на предмет того з якого часу замовники мають виконувати норми прийнятого Закону, окремі закупівельники вважають, що його вимоги потрібно виконувати уже із вересня 2024 року, окремі висловлюють думку, що Закон ще не набрав законної сили, а відтак його виконувати не потрібно, яка ж позиція чи думка більш правильна, будемо розбиратися у даному матеріалі.

Чи набрав чинність Закон України «Про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" щодо забезпечення оприлюднення замовниками у електронній системі закупівель інформації про ціни на матеріальні ресурси під час закупівель послуг з поточного ремонту та робіт з будівництва (прозоре будівництво)»?

Щоб надати відповідь на поставлене запитання звертаємо до офіційного сайт Верховної Ради України (надалі – ВРУ) та аналізуємо інформацію, яка оприлюднена на ньому. Всю інформацію про хронологію розгляду законопроекту № 11057 від 04.03.2024 та стан його проходження можна знайти та відслідковувати за посиланням.

Згідно інформації із офіційного сайту ВРУ, дійсно 19.09.2024 був прийнятий Закон України «Про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" щодо забезпечення оприлюднення замовниками у електронній системі закупівель інформації про ціни на матеріальні ресурси під час закупівель послуг з поточного ремонту та робіт з будівництва (прозоре будівництво)» (надалі – Закон щодо інформації про ціни на матеріальні ресурси).

Водночас, після прийняття зазначеного Закону чинне законодавства також визначає, якщо по простому та коротко, що такий Закон має бути підписаний головою ВРУ, наступним кроком є підписання Закону президентом України та набрання чинності такого закону відбувається після його опублікування, згідно положень які унормовані у тексті самого Закону.

На якій стадії знаходиться Закону щодо інформації про ціни на матеріальні ресурси ?  Згідно карти законопроекту № 11057 від 04.03.2024 року вбачається наступне:

  • 19.092024 року Закон прийнято;
  • 27.09.2024 року Закон повернутий з підписом Голови ВРУ;
  • 27.09.2024 року Закон направлено на підпис Президенту України.

Тобто, із карти законопроекту вбачається, що Закон щодо інформації про ціни на матеріальні ресурси лише переданий на підпис Президенту України, а це лише друга сходинка до набрання його чинності.

Скільки часу підписує Закон Президент України? Згідно положень статті 94 Конституції України Закон підписує Голова Верховної Ради України і невідкладно направляє його Президентові України. Президент України протягом п'ятнадцяти днів після отримання закону підписує його, беручи до виконання, та офіційно оприлюднює його або повертає закон зі своїми вмотивованими і сформульованими пропозиціями до Верховної Ради України для повторного розгляду.

У разі якщо Президент України протягом встановленого строку не повернув закон для повторного розгляду, закон вважається схваленим Президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений.

Якщо під час повторного розгляду закон буде знову прийнятий Верховною Радою України не менш як двома третинами від її конституційного складу, Президент України зобов’язаний його підписати та офіційно оприлюднити протягом десяти днів. У разі якщо Президент України не підписав такий закон, він невідкладно офіційно оприлюднюється Головою Верховної Ради України і опубліковується за його підписом.

Закон набирає чинності через десять днів з дня його офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самим законом, але не раніше дня його опублікування.

Отже, згідно норм Конституції України строк для підписання Закону Президентом України визначений – протягом 15 днів (а це календарні дні) після отримання Закону. Згідно відомостей карти законопроекту № 11057 від 04.03.2024 вбачається, що 27.09.2024 Закон щодо інформації про ціни на матеріальні ресурси був направлений на підпис 27.09.2024, а відтак строк для підписання Закону може становити до 12.10.2024.

Що унормовано Законом щодо інформації про ціни на матеріальні ресурсів в частині набрання його чинності? 

Пунктом 1 розділу ІІ «Прикінцевих положень» Закону щодо інформації про ціни на матеріальні ресурсів визначено, що цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім абзаців шостого і сьомого підпункту 1 пункту 4 розділу I цього Закону, які набирають чинності через 60 днів з дня набрання чинності цим Законом.

Отже, Закон набере чинність з наступного дня за днем його опублікування, окрім абзацу 6 та 7 підпункту 1 пункту 4 розділу І Закону щодо інформації про ціни на матеріальні ресурсів.

Тобто, підсумовую наведене вище, можна зробити висновок, що на сьогоднішній день Закон щодо інформації про ціни на матеріальні ресурсів знаходиться на підписі у Президента України, а це свідчить, що такий Закон не набрав законної сили, а відтак замовники не зобов’язанні виконувати його вимоги. Вимоги Закону замовнику потрібно буде виконувати з наступного дня за днем коли буде опублікований зазначений Закон.

Варто також нагадати, що згідно з частиною 1 статті 139 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» (зі змінами та доповненнями) підписані Президентом України закони публікуються в газеті «Голос України» та у Відомостях Верховної Ради України, а також розміщуються на офіційному вебсайті Верховної Ради. Публікація законів та інших актів Верховної Ради у цих офіційних друкованих виданнях є офіційним оприлюдненням. 

Чи будуть норми Закону щодо інформації про ціни на матеріальні ресурсів поширюватися на закупівлі, які розпочаті замовником до дня набрання чинності зазначеного Закону?

Надаючи відповідь на це питання, обов’язково необхідно враховувати зміст конституційного принципу незворотності дії закону у часі та негайної дії норми процесуального права, а також аналізувати рішення Конституційного Суду України щодо порядку застосування норми права у часі та вже сформовану практику Верховного Суду із зазначеного питання.

Позицію щодо незворотності дії в часі законів та інших нормативно-правових актів неодноразово висловлював Конституційний Суд України. Так, згідно з висновками щодо тлумачення змісту статті 58 Конституції України, викладеними у рішеннях Конституційного Суду України від 13.05.1997 № 1-зп, від 09.02.1999 № 1-рп/99, від 05.04.2001 № 3-рп/2001, від 13.03.2012 № 6-рп/2012, закони та інші нормативно-правові акти поширюють свою дію тільки на ті відносини, які виникли після набуття законами чи іншими нормативно-правовими актами чинності; дію нормативно-правового акта в часі треба розуміти так, що вона починається з моменту набрання цим актом чинності і припиняється із втратою ним чинності, тобто до події, факту застосовується той закон або інший нормативно-правовий акт, під час дії якого вони настали або мали місце; дія закону та іншого нормативно-правового акта не може поширюватися на правовідносини, які виникли і закінчилися до набрання чинності цим законом або іншим нормативно-правовим актом.

Єдиний виняток з даного правила, закріплений у ч. 1 ст. 58 Конституції України, складають випадки, коли закони та інші нормативно-правові акти пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

Схожі правові висновки були сформульовані у судовій практиці, зокрема, Верховним Судом України у постановах від 18.11.2014 у справі № 21-446а14 та від 21.04.2015 у справі № 21-135а15, а саме:

  1. розпочатий процес реалізації права, за загальним правилом, повинен бути завершений за чинним на момент початку такого процесу законом;
  2. рішення, дії чи бездіяльність суб`єкта владних повноважень, за загальним правилом, не можна визнати неправомірними, якщо вони ґрунтуються на законі, чинному на момент прийняття відповідного рішення таким суб`єктом.

Тому, відповідаючи на поставлене запитання важливим є момент вчинення замовником, тої чи іншої дії. До прикладу: якщо замовник розпочав закупівлю, то в такому випадку у разі набрання чинності Закону щодо інформації про ціни на матеріальні ресурсів замовник буде застосовувати норми (та керуватися нормами) Закону та Особливостей, які діяли на момент проведення закупівлі та у разі внесення змін до умов такого договору про закупівлю замовник буде керувати положеннями того нормативного документу на підставі якого був укладений такий договір, в тому числі, і оприлюднення інформації та документів щодо таких змін.

Які зміни прийняті Законом щодо інформації про ціни на матеріальні ресурсів?

Якщо рахувати по статтям, то можна нарахувати п'ть змін, і далі розглянемо кожну з них. Щодо кожної зміни наведено короткий аналіз, що доможе зрозуміти їхній вплив.

Зміна № 1. До пункту 20 частини 5 статті 3 Закону України «Про публічні закупівлі» (надалі – Закон)

Чинна редакція  пункту 20 частини 5 статті 3 ЗаконуРедакція  пункту 20 частини 5 статті 3 Закону, що пропонується змінами
Дія цього Закону не поширюється на випадки, якщо предметом закупівлі є: …………………. 20) товари, роботи та послуги, постачання, виконання, надання яких здійснюється постачальником із досвідом роботи в країнах Європи та/або Азії та/або Північної Америки та/або Південної Америки та/або Близького Сходу не менше п’яти років (в тому числі його пов’язаними особами в розумінні Податкового кодексу України), які необхідні для науково-технічних та/чи інженерних послуг для геологорозвідки (геологічного вивчення, розвідувальних робіт), буріння, розробки, видобутку, інтенсифікації (гідророзрив пласта, капітальний ремонт свердловин, колтюбінг) свердловин та родовищ вуглеводнів, їх наземної підготовки для транспортування магістральними газопроводами та нафтопроводами, та їх переробки;Дія цього Закону не поширюється на випадки, якщо предметом закупівлі є: …………………. 20) товари, роботи та/або послуги, постачання, виконання, надання яких здійснюється постачальником із досвідом роботи в країнах Європи та/або Азії та/або Північної Америки та/або Південної Америки та/або Близького Сходу не менше п’яти років (у тому числі його пов’язаними особами в розумінні Податкового кодексу України), крім постачальників (у тому числі їх пов’язаних осіб в розумінні Податкового кодексу України), до яких застосовано санкції згідно із Законом України "Про санкції", якщо такі товари, роботи та/або послуги необхідні для: науково-технічних та/або інженерних послуг для геологорозвідки (геологічного вивчення, розвідувальних робіт) родовищ вуглеводнів; буріння свердловин для видобутку вуглеводнів;розробки родовищ вуглеводнів; видобутку вуглеводнів; інтенсифікації видобутку вуглеводнів (гідророзрив пласта, капітальний ремонт свердловин, колтюбінг); наземної підготовки вуглеводнів для їх транспортування магістральними газопроводами та нафтопроводами; переробки вуглеводнів.

Змінами конкретизовані випадки коли положення Закону не поширюється, а саме на закупівлі товарів, робіт, послуг, постачання, виконання, надання яких здійснюється постачальником із досвідом роботи в країнах Європи та / або Азії та / або Північної Америки та / або Південної Америки та / або Близького Сходу не менше п’яти років (у тому числі його пов’язаними особами в розумінні Податкового кодексу України), при цьому законодавцем встановлюється обмеження у закупівлі зазначених предметів, якщо до постачальників (у тому числі їх пов’язаних осіб в розумінні Податкового кодексу України) були застосовані санкції згідно із Законом України «Про санкції». Також, Законом конкретизовано для яких цілей здійснюється закупівля товарів, робіт або послуг.

Зміна № 2. До пунктів 10 і 11 частини першої статті 10 Закону

Чинна редакція пунктів 10 і 11 частини 1 статті 10 ЗаконуРедакція пунктів 10 і 11 частини 1 статті 10 Закону, що пропонується змінами
Замовник самостійно та безоплатно через авторизовані електронні майданчики оприлюднює в електронній системі закупівель у порядку, встановленому Уповноваженим органом та цим Законом, інформацію про закупівлю, а саме: ………………. 10) договір про закупівлю та всі додатки до нього - протягом трьох робочих днів з дня його укладення;     11) повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю та зміни до договору у випадках, передбачених частиною п’ятою статті 41 цього Закону - протягом трьох робочих днів з дня внесення змін;  Замовник самостійно та безоплатно через авторизовані електронні майданчики оприлюднює в електронній системі закупівель у порядку, встановленому Уповноваженим органом та цим Законом, інформацію про закупівлю, а саме: ………………. 10) договір про закупівлю та всі додатки до нього (у тому числі документи, що містять інформацію про ціни на матеріальні ресурси) у машинозчитувальному форматі (у разі оприлюднення договору про закупівлю, зазначеного в абзаці другому частини першої статті 41 цього Закону) – протягом трьох робочих днів з дня його укладення; 11) повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю та/або про ціни на матеріальні ресурси – протягом трьох робочих днів з дня: внесення змін до договору про закупівлю у випадках, передбачених частиною п’ятою статті 41 цього Закону. До такого повідомлення додаються зміни до договору про закупівлю (у тому числі документи, що містять інформацію про ціни на матеріальні ресурси, в разі зміни цін на них) у машинозчитувальному форматі (у разі внесення змін до договорів, зазначених в абзацах другому, третьому частини першої статті 41 цього Закону); складання договірної ціни, уточненої відповідно до затвердженої проектної документації до договору про закупівлю, зазначеного в абзаці третьому частини першої статті 41 цього Закону. До такого повідомлення додається уточнена договірна ціна (у тому числі документи, що містять інформацію про ціни на матеріальні ресурси) у машинозчитувальному форматі.
Законом доповнено перелік інформації, яка оприлюднюється замовником, а тому окрім договору про закупівлю потрібно буде оприлюднювати документи, що містять інформацію про ціни на матеріальні ресурси) у машинозчитувальному форматі (у разі оприлюднення договору про закупівлю, зазначеного в абзаці 2 частини 1 статті 41 Закону).  Також, законодавець визначив, що оприлюднення буде потребувати не лише інформація про внесення змін до договору про закупівлю, а й інформація про зміни ціни на матеріальні ресурси.

А саме, у разі внесення змін до договору про закупівлю у випадках, передбачених частиною 5 статті 41 Закону до повідомлення потрібно буде додавати зміни до договору про закупівлю (у тому числі документи, що містять інформацію про ціни на матеріальні ресурси, в разі зміни цін на них) у машинозчитувальному форматі (у разі внесення змін до договорів, зазначених в абзацах 2, 3 частини 1 статті 41 Закону.

У разі складання договірної ціни, уточненої відповідно до затвердженої проєктної документації до договору про закупівлю, зазначеного в абзаці 3 частини 1 статті 41 Закону, до повідомлення потрібно буде додавати уточнену договірну ціну (у тому числі документи, що містять інформацію про ціни на матеріальні ресурси) у машинозчитувальному форматі.

Зміна № 3. До статті 41 Закону

Чинна редакція частини 1 статті 41 ЗаконуРедакція частини 1 статті 41 Закону що пропонується змінами
Договір про закупівлю укладається відповідно до норм Цивільного та Господарського кодексів України з урахуванням особливостей, визначених цим Законом.Договір про закупівлю укладається відповідно до норм Цивільного та Господарського кодексів України з урахуванням особливостей, визначених цим Законом. Невід’ємними додатками до договору про закупівлю послуг з поточного ремонту, робіт з нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту об’єкта будівництва є документи, що містять інформацію про ціни на матеріальні ресурси. Невід’ємними додатками до договору про закупівлю послуг з поточного ремонту з розробленням проектної документації, робіт з будівництва об’єктів з розробленням проектної документації є документи, що містять інформацію про ціни на матеріальні ресурси, що долучаються після складання договірної ціни, уточненої (узгодженої) відповідно до затвердженої проектної документації (затвердження проектної документації є обов’язковим, якщо це передбачено законодавством). У документах, що містять інформацію про ціни на матеріальні ресурси, обов’язково має зазначатися така інформація: найменування матеріального ресурсу (з характеристиками), одиниця його виміру, кількість, відпускна ціна, а також вартість транспортування та заготівельно-складські витрати, а також країна походження товару щодо кожної номенклатурної позиції. Такі документи можуть містити іншу інформацію.

Редакція Закону конкретизує, що документи, що містять інформацію про ціни на матеріальні ресурс є невід’ємними додатками до такої категорії договорів про закупівлю у разі якщо предметом є:

  • послуг з поточного ремонту,
  • робіт з нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту об’єкта будівництва.

Також, невід’ємними додатками до такого договору є документи, що містять інформацію про ціни на матеріальні ресурси, що долучаються після складання договірної ціни, уточненої (узгодженої) відповідно до затвердженої проектної документації (затвердження проектної документації є обов’язковим, якщо це передбачено законодавством) у разі якщо предметом є:

  • послуг з поточного ремонту з розробленням проектної документації,
  • робіт з будівництва об’єктів з розробленням проектної документації.

У документах, що містять інформацію про ціни на матеріальні ресурси, обов’язково має зазначатися така інформація:

  • найменування матеріального ресурсу (з характеристиками),
  • одиниця його виміру,
  • кількість,
  • відпускна ціна,
  • а також вартість транспортування та заготівельно-складські витрати,
  • а також країна походження товару щодо кожної номенклатурної позиції.

Такі документи можуть містити іншу інформацію.

Звичайно, що замовник може задати запитання, а що це може бути за документ, який містить усю необхідну інформацію? Розпочнем з аналізу Настанови визначення вартості будівництва.

Аналізуючи зміст Настанови вбачається, що до ціни прямих витрат при складанні ціни пропозиції учасника процедури закупівлі (договірної ціни) включаються ціни на матеріальні ресурси. Згідно пункту 5.10 Настанови, поточні ціни на матеріальні ресурси, які приймаються на підставі проведеного учасником процедури закупівлі (підрядником) аналізу цін (при рівних якісних характеристиках), за обґрунтованою ціною матеріальних ресурсів, що склалася на дату оформлення ціни пропозиції та яка не повинна перевищувати середню ціну в регіоні. Витрати з транспортування матеріальних ресурсів розраховуються на підставі їх нормативної кількості, відстані перевезень та чинних тарифів.

 Якщо перевезення планується здійснювати власними транспортними засобами учасника процедури закупівлі (підрядника), витрати з транспортування матеріальних ресурсів визначаються на підставі розрахунків вартості перевезень за 1 т на необхідну відстань відповідними транспортними засобами. Загальновиробничі та адміністративні витрати, а також прибуток враховуються в ціні пропозиції учасника процедури закупівлі (договірній ціні) в цілому по об’єкту будівництва і обчислюються з урахуванням трудовитрат робітників, зайнятих на керуванні та обслуговуванні власного автомобільного транспорту.

Заготівельно-складські витрати розраховуються виходячи з відповідних статей цих витрат та обсягів матеріальних ресурсів, які зберігаються на складах та застосовуються безпосередньо на об’єкті будівництва, потужності організації та обсягів робіт по цьому об’єкту будівництва або за домовленістю сторін за відсотковими показниками, передбаченими в інвесторській кошторисній документації, що обумовлюється договором.

Також, у додатку № 4 до Настанови визначена Форма «Відомість ресурсів до локального кошторису» у відповідності до якої у інформації про будівельні матеріали, вироби та комплектів зазначається:

Тобто, у відомостях  ресурсів до локального кошторису міститься вся необхідна інформація яка визначена Законом, тому таким документом може бути саме відомість ресурсів. Або таким документом може бути Протокол погодження иін на матеріальні ресурси, де також можна передбачити всю необхідну інформацію, яка визначена Законом. Згадані документи обов’язково мають бути оформленні у вигляді додатку до договору про закупівлю.  

Чинна редакція частини 7 статті 41 ЗаконуРедакція частини 7 статті 41 Закону що пропонується змінами
У разі внесення змін до істотних умов договору про закупівлю у випадках, передбачених частиною п’ятою цієї статті, замовник обов’язково оприлюднює повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю.Замовник обов’язково оприлюднює повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю та/або про ціни на матеріальні ресурси у разі: 1) внесення змін до істотних умов договору про закупівлю у випадках, передбачених частиною п’ятою цієї статті; 2) складання договірної ціни, уточненої відповідно до затвердженої проектної документації до договору про закупівлю, зазначеного в абзаці третьому частини першої цієї статті.

Законодавець доповнив норму вимогою, яка носить зобов’язальний характер та передбачає випадки оприлюднення повідомлення про внесення змін до договору або про ціни на матеріальні ресурси, у разі внесення змін до істотних умов договору та у разі складання договірної ціни, уточненої (узгодженої) відповідно до затвердженої проєктної документації (затвердження проєктної документації є обов’язковим, якщо це передбачено законодавством)  до договору про закупівлю послуг з поточного ремонту з розробленням проєктної документації, робіт з будівництва об’єктів з розробленням проєктної документації.

Чинна редакція частини 8 статті 41 ЗаконуРедакція частини 8 статті 41 Закону що пропонується змінами
Повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю повинно містити таку інформацію: 1) найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код замовника в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, його категорія; 2) унікальний номер оголошення про проведення конкурентної процедури закупівлі/спрощеної закупівлі, присвоєний електронною системою закупівель, або унікальний номер повідомлення про намір укласти договір про закупівлю (у разі застосування переговорної процедури закупівлі); 3) дата укладення та номер договору про закупівлю; 4) найменування (для юридичної особи) або прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) (для фізичної особи) учасника, з яким укладено договір про закупівлю; 5) ідентифікаційний код в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань/реєстраційний номер облікової картки платника податків учасника, з яким укладено договір про закупівлю; 6) місцезнаходження (для юридичної особи) або місце проживання (для фізичної особи) учасника, з яким укладено договір про закупівлю, номер телефону; 7) дата внесення змін до договору про закупівлю; 8) випадки для внесення змін до істотних умов договору відповідно до цієї статті; 9) опис змін, що внесені до істотних умов договору. Повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю може містити іншу інформацію.Повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю та/або щодо цін на матеріальні ресурси повинно містити таку інформацію: 1) найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код замовника в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, його категорія; 2) унікальний номер оголошення про проведення конкурентної процедури закупівлі/спрощеної закупівлі, присвоєний електронною системою закупівель, або унікальний номер повідомлення про намір укласти договір про закупівлю (у разі застосування переговорної процедури закупівлі); 3) дата укладення та номер договору про закупівлю; 4) найменування (для юридичної особи) або прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) (для фізичної особи) учасника, з яким укладено договір про закупівлю; 5) ідентифікаційний код в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань/реєстраційний номер облікової картки платника податків учасника, з яким укладено договір про закупівлю; 6) місцезнаходження (для юридичної особи) або місце проживання (для фізичної особи) учасника, з яким укладено договір про закупівлю, номер телефону; 7) дата внесення змін до договору про закупівлю та/або дата складання договірної ціни, уточненої відповідно до затвердженої проектної документації до договору про закупівлю, зазначеного в абзаці третьому частини першої цієї статті;  8) випадки для внесення змін до істотних умов договору відповідно до цієї статті та/або про складання договірної ціни, уточненої відповідно до затвердженої проектної документації до договору про закупівлю, зазначеного в абзаці третьому частини першої цієї статті; 9) опис змін, що внесені до істотних умов договору та/або щодо цін на матеріальні ресурси. Повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю та/або щодо цін на матеріальні ресурси може містити іншу додаткову інформацію"

Змінами передбачено при оприлюднення повідомлення про внесення змінзазначати інформацію:

  • дата внесення змін до договору про закупівлю та/або дата складання договірної ціни, уточненої відповідно до затвердженої проектної документації до договору про закупівлю, зазначеного в абзаці третьому частини першої цієї статті;
  • випадки для внесення змін до істотних умов договору відповідно до цієї статті та/або про складання договірної ціни, уточненої відповідно до затвердженої проєктної документації до договору про закупівлю  послуг з поточного ремонту з розробленням проектної документації, робіт з будівництва об’єктів з розробленням проектної документації;
  • опис змін, що внесені до істотних умов договору та/або щодо цін на матеріальні ресурси.

Зміна № 4. До розділу Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону

Чинна редакція пункту 3-7 розділу Х "Прикінцеві та перехідні положення" ЗаконуРедакція пункту 3-7 розділу Х "Прикінцеві та перехідні положення" Закону, що пропонується змінами
Установити, що на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених цим Законом, визначаються Кабінетом Міністрів України із забезпеченням захищеності таких замовників від воєнних загроз.Установити, що на період дії правового режиму воєнного стану в Україні, введеного Указом Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року № 2102–IX, та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування особливості здійснення закупівель товарів, робіт та послуг для замовників, передбачених цим Законом (далі – Особливості), визначаються Кабінетом Міністрів України із забезпеченням захищеності таких замовників від воєнних загроз та з дотриманням вимог, встановлених пунктом 3-8 цього розділу.

Законом конкретизовано норму в частині посилання на нормативно – правові акти, якими введено на території України воєнного стану та унормовано, що для замовників, передбачених цим Законом (далі – Особливості) порядок здійсненні закупівель товарів, робіт та послуг визначається Кабінетом Міністрів України з дотриманням положень пункту 3-8  розділу Х "Прикінцеві та перехідні положення" Закону.

Чинна редакція пункту 3-8 розділу Х "Прикінцеві та перехідні положення" ЗаконуРедакція пункту 3-8 розділу Х "Прикінцеві та перехідні положення" Закону, що пропонується змінами
Установити, що на період дії правового режиму воєнного стану в Україні в разі здійснення замовником закупівлі без використання електронної системи закупівель, за умови що вартість закупівлі дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень, замовник оприлюднює в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, не пізніше ніж через 10 робочих днів з дня укладення такого договору. Замовники можуть не публікувати інформацію про своє місцезнаходження та/або місцезнаходження постачальників (виконавців робіт та надавачів послуг), та/або місце поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг, якщо поширення такої інформації несе ризики для безпеки замовника та/або постачальників (виконавців робіт та надавачів послуг).Установити, що на період дії правового режиму воєнного стану в Україні, введеного Указом Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року № 2102–IX, у разі здійснення замовником закупівлі, за умови що вартість закупівлі дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень, замовник оприлюднює в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, не пізніше ніж через 10 робочих днів з дня укладення такого договору. У разі укладення договорів про закупівлю, зазначених в абзацах другому, третьому частини першої статті 41 цього Закону, без використання електронної системи закупівель у випадках, встановлених Особливостями, замовник оприлюднює в електронній системі закупівель інформацію, визначену пунктами 10 і 11 частини першої статті 10 цього Закону, в порядку та на умовах, що ними визначені. При цьому істотні умови таких договорів не можуть змінюватися після їх підписання до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі, крім випадків, визначених Особливостями. У випадках, передбачених абзацами першим, другим цього пункту, замовники можуть не оприлюднювати інформацію про своє місцезнаходження та/або місцезнаходження постачальників (виконавців робіт та надавачів послуг), та/або місце поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг, якщо поширення такої інформації несе ризики для безпеки замовника та/або постачальників (виконавців робіт та надавачів послуг). У разі закупівель товарів, робіт та послуг, необхідних для забезпечення будівництва військових інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, замовник протягом 10 робочих днів з дня укладення договору про закупівлю оприлюднює звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, у такому обсязі: найменування замовника; назва предмета закупівлі; ціна, зазначена в договорі про закупівлю. У разі укладення договору про закупівлю, зазначеного в абзаці другому частини першої статті 41 цього Закону, до такого звіту додаються документи, що містять інформацію про ціни на матеріальні ресурси у машинозчитувальному форматі. У повідомленні про внесення змін до договору про закупівлю та/або про ціни на матеріальні ресурси для договорів про закупівлю товарів, робіт та послуг, необхідних для забезпечення будівництва військових інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, зазначаються такі відомості: найменування замовника, унікальний номер звіту про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, присвоєний електронною системою закупівель; випадки для внесення змін до істотних умов договору (відповідно до випадків, визначених Особливостями); ціна, визначена в договорі про закупівлю (в разі її зміни). Таке повідомлення та документи, що містять інформацію про ціни на матеріальні ресурси у машинозчитувальному форматі (у разі укладення договору про закупівлю, зазначеного в абзацах другому, третьому частини першої статті 41 цього Закону), оприлюднюються у порядку та на умовах, визначених пунктом 11 частини першої статті 10 цього Закону.

Зміни також стосуються і порядку оприлюднення інформації по укладених договорах про закупівлю без використання електронної системи закупівель у випадках, встановлених Особливостями, а саме зміни передбачають, що у разі якщо вартість закупівлі дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень, замовник оприлюднює в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, не пізніше ніж через 10 робочих днів з дня укладення такого договору.

Така вимога поширюється на договори про закупівлю:

  • послуг з поточного ремонту;
  • робіт з нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту об’єкта будівництва;
  • послуг з поточного ремонту з розробленням проектної документації;
  • робіт з будівництва об’єктів з розробленням проектної документації.

Замовник буде мати обов’язок оприлюднювати в електронній системі закупівель інформацію, визначену пунктами 10 і 11 частини першої статті 10 цього Закону, в порядку та на умовах, що ними визначені, а саме:

  • окрім договору про закупівлю потрібно буде оприлюднювати документи, що містять інформацію про ціни на матеріальні ресурси) у машинозчитувальному форматі;
  • також, оприлюднення буде потребувати не лише інформація про внесення змін до договору про закупівлю, а й інформація про зміни ціни на матеріальні ресурси.

При цьому істотні умови таких договорів не можуть змінюватися після їх підписання до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі, крім випадків, визначених Особливостями.

Чинна редакція розділу Х "Прикінцеві та перехідні положення" ЗаконуРедакція пунктів 6-2 та 6-3 розділу Х "Прикінцеві та перехідні положення" Закону, що пропонується змінами
 пункт 6-2. Установити, що у період до 31 березня 2025 року вимоги цього Закону, крім вимог, встановлених абзацом другим цього пункту, не застосовуються у випадку, якщо замовники, визначені у пункті 4 частини першої статті 2 цього Закону, які здійснюють діяльність в одній або кількох із таких сфер: забезпечення транспортування, розподілу, зберігання (закачування, відбору) та постачання природного газу на користь третіх осіб (замовників), видобутку природного газу та надання послуг установки LNG, розробки родовищ нафти і газу, видобутку нафти, здійснюють закупівлі таких предметів закупівлі: обладнання для генерації електричної та/або теплової енергії, зокрема: газопоршневі, газотурбінні, мазутні установки та/або електростанції, в тому числі когенераційні та/або модульні; блочно-модульні котельні; дизельні та/або бензинові, та/або газові генератори, а також товари, роботи або послуги, необхідні для придбання, та/або транспортування, та/або улаштування, та/або розміщення, та/або приєднання до систем передачі та/або розподілу електричної енергії, та/або приєднання до газотранспортної та/або газорозподільної систем, та/або введення в експлуатацію, та/або безпосередньої експлуатації такого обладнання. За результатами закупівлі, здійсненої відповідно до цього пункту, замовники оприлюднюють в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, відповідно до пункту 3-8 цього розділу. Разом із звітом про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, замовник оприлюднює в електронній системі закупівель договір про закупівлю та додатки до нього. пункт 6-3. Установити, що у період дії правового режиму воєнного стану в Україні, введеного Указом Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року № 2102–IX, вимоги цього Закону, крім вимог, встановлених абзацом другим цього пункту, не застосовуються у випадку, якщо замовники, визначені у пункті 4 частини першої статті 2 цього Закону, які здійснюють діяльність в одній або кількох із таких сфер: забезпечення транспортування, розподілу, зберігання (закачування, відбору) та постачання природного газу на користь третіх осіб (замовників), видобутку природного газу та надання послуг установки LNG, розробки родовищ нафти і газу, видобутку нафти, здійснюють закупівлі предметів закупівлі, визначених пунктом 6-2 цього розділу, за кошти кредитів, позик, грантів, що надані Міжнародним банком реконструкції та розвитку, Міжнародною фінансовою корпорацією, Багатостороннім агентством з гарантування інвестицій, Міжнародною 6 асоціацією розвитку, Європейським банком реконструкції та розвитку, Європейським інвестиційним банком, Північним інвестиційним банком, а також іншими міжнародними валютно-кредитними організаціями та/або за участю (шляхом кредитування, страхування, гарантування, поручительства) іноземного експортно-кредитного агентства/іноземної держави та/або іноземними банками, які мають кредитний рейтинг за міжнародною шкалою не нижчий, ніж рівень "ВВВ" за класифікацією рейтингового агентства "Fitch Ratings" або власником яких повністю або частково є іноземна держава, через уповноважену такою організацією/агентством/державою/банком особу, якщо розмір фінансування закупівлі за рахунок такого кредиту/позики/гранту становить не менше 50 відсотків від вартості такої закупівлі. За результатами закупівлі, здійсненої відповідно до цього пункту, замовники оприлюднюють в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, відповідно до пункту 38 цього розділу. Разом із звітом про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, замовник оприлюднює в електронній системі закупівель договір про закупівлю та додатки до нього".

Законом доповнено випадки, коли вимоги Закону, крім вимог, встановлених абзацом 2 пункту 6-2 Закону, не застосовуються для замовників, визначених у пункті 4 частини 1 статті 2 Закону, які здійснюють діяльність в одній або кількох із сфер, які визначенні у пункті 6.2 розділу Х "Прикінцеві та перехідні положення" Закону. Так, фактично зазначенні зміни стосуються Замовників, які здійснюють діяльність в окремих сферах  та лише у сфері забезпечення транспортування, розподілу, зберігання (закачування, відбору) та постачання природного газу на користь третіх осіб (замовників), видобутку природного газу та надання послуг установки LNG, розробки родовищ нафти і газу, видобутку нафти, здійснюють закупівлі таких предметів закупівлі:

  • обладнання для генерації електричної та/або теплової енергії, зокрема: газопоршневі, газотурбінні, мазутні установки та/або електростанції, в тому числі когенераційні та/або модульні; блочно-модульні котельні; дизельні та/або бензинові, та/або газові генератори, а також товари, роботи або послуги, необхідні для придбання, та/або транспортування, та/або улаштування, та/або розміщення, та/або приєднання до систем передачі та/або розподілу електричної енергії, та/або приєднання до газотранспортної та/або газорозподільної систем, та/або введення в експлуатацію, та/або безпосередньої експлуатації такого обладнання.   
#новини закупівель#оприлюднення інформації

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard