Замовник при закупівлі послуг включає в проєкт договору про закупівлю умову щодо збільшення ціни за одиницю товару: позиція ДАСУ

2
296

В ході моніторингу процедури закупівлі UA-2024-01-01-001168-a ДАСУ встановлено порушення щодо складання тендерної документації не у відповідності до вимог Закону. 

Так, моніторингом відповідності тендерної документації вимогам законодавства у сфері закупівель встановлено, що замовником в проекті договору (додаток  до тендерної документації) передбачено підставу зміни істотних умов договору, а саме у разі: «збільшення ціни за одиницю товару до 10 відсотків пропорційно збільшенню ціни такого товару на ринку у разі коливання ціни такого товару на ринку за умови, що така зміна не призведе до збільшення суми, визначеної в договорі про закупівлю, - не частіше ніж один раз на 90 днів з моменту підписання договору про закупівлю/внесення змін до такого договору щодо збільшення ціни за одиницю товару. Обмеження щодо строків зміни ціни за одиницю товару не застосовується у випадках зміни умов договору про закупівлю бензину та дизельного пального, природного газу та електричної енергії». Відповідно до тендерної документації та оголошення про проведення відкритих торгів предметом закупівлі є послуги. При цьому, відповідно до підпункту 2 пункту 19 Особливостей, вказана підстава зміни істотних умов договору про закупівлю застосовується замовниками в разі, якщо предметом закупівель є товари. З огляду на зазначене, відображення у тендерній документації такої зміни істотних умов не відповідає абзацу 1 частини третьої статті 22 Закону в частині включення до тендерної документації інформації не у відповідності до законодавства.

Коментар: у висновку аудитори не зазначили, що підстава передбачена умовами проекту договору взагалі не передбачена нормами Особливостей. Адже, наразі замовники проводять закупівлі у відповідності до вимог Особливостей та у разі необхідності внесення змін до ціни за одиницю товару, в тому числі і в сторону збільшення керуються підпунктом 2 пункту 19 Особливостей. Зазначена підстава  не містить обмежень щодо 10% відсотків збільшення ціни за одиницю товару, а навпаки  зміна ціни за одиницю товару здійснюється пропорційно коливанню ціни такого товару на ринку, єдине обмеження, яке визначене  - відсоток збільшення ціни за одиницю товару не може перевищувати відсоток коливання (збільшення) ціни такого товару на ринку за умови документального підтвердження такого коливання та не повинна призвести до збільшення суми, визначеної в договорі про закупівлю на момент його укладення. 

Останні новини

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard