Вимога про надання договору про співпрацю або меморандум з територіальними підрозділами МВС під час закупівлі охоронних послуг є дискримінаційним по відношенню до інших суб’єктів господарювання

1
227

Витяг з рішення: Відповідно до підпункту 4.1 пункту 4 розділу 1 Документації назва предмета закупівлі - Послуги з охорони приміщень ДК 021:2015: 79710000-4 Охоронні послуги (ДК 021:2015: 79713000-5 Послуги з охорони об'єктів та особистої охорони).

Додаток 3 Документації містить інформацію про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, в тому числі та документи, які повинен надати учасник для підтвердження відповідності зазначеним характеристикам.

4. Забезпечити охорону на об'єкті згідно з вимогами Замовника, зокрема:

4.4. Організація взаємодії з правоохоронними органами з метою належного виконання зобов'язань за договором. Негайне оповіщення чергової частини поліції за місцем розташування об'єкта охорони та відповідальних представників Замовника у випадку виявлення порушення цілісності об'єкта охорони, крадіжки, грабежу, розбою, підпалу, тощо. До прибуття представників вищезазначених органів Учасник забезпечує недоторканість місця події мобільною групою швидкого реагування. Надати договір про співпрацю або меморандум з територіальними підрозділами МВС.

Відповідно до статті 19 Закону України "Про охоронну діяльність" від 22 березня 2012 року № 4616-VI:

1. Суб'єкти охоронної діяльності організовують взаємодію з правоохоронними органами у формі:

1) проведення спільних нарад, консультацій;

2) обміну інформацією з питань попередження та припинення правопорушень;

3) інших не заборонених законодавством заходів за умови, що не порушуються права та обов'язки суб'єктів господарювання і здійснення таких заходів належить до компетенції відповідного правоохоронного органу.

Відповідно до наказу МВС України від 14.12.2022 № 816 (Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 20 січня 2023 № 126/39182) "Про затвердження Порядку забезпечення охорони об'єктів органами поліції охорони на договірних засадах":

3. Видами охорони об'єктів є фізична охорона та/або охорона за допомогою засобів охоронного призначення.

Вид охорони визначається органами поліції охорони спільно з органом, підприємством, установою, організацією, у віданні яких перебувають об'єкти (далі - замовник), стосовно кожного окремого об'єкта з урахуванням його індивідуальних характеристик (розташування, територія, інженерна й технічна захищеність, наявність іншої охорони, протяжність поста / маршруту тощо).

5. Охорона об'єктів здійснюється на підставі договору про надання послуг з охорони, укладеного між органом поліції охорони та замовником у письмовій формі відповідно до законодавства України.

6. Передумовою підготовки проєкту договору є письмове звернення замовника до органу поліції охорони.

7. У разі проведення процедури публічної закупівлі надання послуг з охорони, забезпечення охорони об'єктів органами поліції охорони на договірних засадах здійснюється згідно із законодавством України.

8. До письмового звернення замовником додаються завірені в установленому порядку копії:

1) належним чином зареєстрованого (затвердженого) установчого документа (юридичні особи, установчі документи яких оприлюднені на порталі електронних сервісів юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, установчі документи в паперовій формі не подають); положення про юридичних осіб публічного права, які затверджуються розпорядчими актами Президента України, органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування,засвідчення не потребують. Юридичні особи публічного права, які діють на підставі законів, установчі документи не подають;

2) документів, які підтверджують право власності чи користування об'єктом на законних підставах, охорона якого є предметом договору. Органи поліції охорони можуть одержувати за своїм письмовим запитом від замовника відомості та копії документів, необхідні для здійснення заходів охорони на об'єкті охорони.

Замовник не обґрунтував необхідність встановлення у Документації наведеної вище вимоги Документації у вказаній редакції.

За таких умов, прийняти участь у процедурі закупівлі зможуть лише ті суб'єкти господарювання, які зможуть надати договір про співпрацю або меморандум з територіальними підрозділами МВС, що є дискримінаційним по відношенню до інших суб'єктів господарювання, у тому числі, Скаржника.

Детальніше у рішенні колегії АМКУ від 08.01.2024 № 414, оголошення UA-2023-12-20-007247-a

Доречі, зручно шукати актуальні висновки ДАСУ та рішення Органу оскарження щодо будь-якої ситуації на Clarity App

Останні новини

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard