Відсутність сертифікату відповідності на газ нафтовий скраплений, свідчить про не відповідність умовам технічної специфікації та іншим вимогам до предмета закупівлі та не підлягає виправленню невідповідностей, згідно пункту 43 Особливостей

1
199

Витяг з рішення АМКУ:Відповідно до підпункту 4.1 пункту 4 розділу 1 Документації назва предмета закупівлі - Бензин А-95 (Євро5), газ нафтовий скраплений (ДК 021:2015 09130000-9 Нафта і дистиляти).

Відповідно до пункту 6 розділу 3 Документації учасники Процедури закупівлі повинні надати у складі тендерних пропозицій інформацію та документи, які підтверджують відповідність тендерної пропозиції учасника технічним, якісним, кількісним та іншим вимогам до предмета закупівлі, установленим замовником, підписану технічну специфікацію, згідно з Додатком №4.

Інформація про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі зазначена в Додатку № 4до цієї тендерної документації. 4 У цій Документації всі посилання на конкретні марку чи виробника або на конкретний процес, що характеризує продукт чи послугу певного суб’єкта господарювання, чи на торгові марки, патенти, типи або конкретне місце походження чи спосіб виробництва вживаються у значенні "…. "або еквівалент" згідно з пунктом 4 статті 23 Закону. Аналог або еквівалент повинен відповідати вимогам технічної специфікації або краще. Відповідно до пункту 7 розділу 3 Документації інформація про маркування, протоколи випробувань або сертифікати, що підтверджують відповідність предмета закупівлі встановленим замовником вимогам (у разі потреби) - відповідно до додатку 4 тендерної документації.

Додаток 1 Документації містить перелік документів, що мають бути подані учасником (переможцем) закупівлі. Документи, що мають бути подані учасником в складі Пропозиції на етапі подання тендерних пропозицій, зокрема: На підтвердження чого надається документ:

9. Інформація про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, у тому числі відповідна технічна специфікація (у разі потреби - плани, креслення, малюнки чи опис предмета закупівлі). Вимога до форми документу, зокрема:

9.1. Підписана технічна специфікація.

9.2. Копії (сканкопії з оригіналу) сертифікатів відповідності та паспортів якості із визначенням технічних та якісних характеристик на запропонований товар. Хто подає: Учасник.

Додаток 4 Документації містить інформацію про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, у тому числі відповідну технічну специфікацію. Технічна специфікація, зокрема: Опис предмета закупівлі; технічні та якісні характеристики предмета закупівлі: 2) Газ нафтовий скраплений: За своїми характеристиками і показниками повинен відповідати ДСТУ EN 589:2017 Палива автомобільні. Газ нафтовий скраплений.

Учасники процедури закупівлі повинні надати в складі тендерної пропозиції документи, які підтверджують відповідність пропозиції учасника технічним, якісним, кількісним та іншим вимогам до предмета закупівлі, а саме, відповідну технічну специфікацію. Для підтвердження інформації про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі учасник при наданні тендерної пропозиції подає копії сертифікатів відповідності та паспортів якості із визначенням технічних та якісних характеристик на запропонований товар.

У складі Пропозиції Переможця містяться, зокрема: - тендерна пропозиція (файл "ТП.pdf"), у якій ТОВ "Параллель-М ЛТД" зазначає, зокрема: "Найменування Товару: 2) Газ нафтовий скраплений";

- документ "Інформація про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, у тому числі відповідна технічна специфікація" (файл "технічна специфікація.pdf"), у якому ТОВ "Параллель-М ЛТД" зазначає, зокрема, інформацію, аналогічну наведеній в додатку 4 Документації;

- паспорт якості (файл "Паспорт, декларація, сертифікат 95Р.pdf"), виданий ТОВ "Параллель-М ЛТД" на бензин автомобільний PERFEKT А-95-Євро5-Е0 згідно з ДСТУ 7687:2015; 5

- сертифікат відповідності (файл "Паспорт, декларація, сертифікат 95Р.pdf"), виданий органом оцінки відповідності ТОВ "ЦЕНТР ЯКОСТІ ПРОДУКЦІЇ "КАРАТ" на бензин автомобільний PERFEKT А-95-Євро5-Е0 згідно з ДСТУ 7687:2015;

- паспорт якості (файл "Газ паспорт грудень 23.pdf"), виданий АТ "Укргазвидобування" на "газ нафтовий скраплений марки А Shebel згідно з ДСТУ EN 589:2017.

Разом з тим, у складі Пропозиції Переможця відсутній сертифікат відповідності на газ нафтовий скраплений, що не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам до предмета закупівлі.

Відповідно до інформації, оприлюдненої на веб-порталі Уповноваженого органу, Замовником розміщено вимогу про усунення невідповідностей, зокрема: "Вимагаємо усунути невідповідності в інформації та/або документах, що подані учасником процедури закупівлі у тендерній пропозиції та/або подання яких передбачалося тендерною документацією, а саме: …

- порушено вимоги п.9.2 Додатку 1 Тендерної документації – не наданий сертифікат відповідності на газ нафтовий скраплений.. Для усунення невідповіднестей необхідно надати вищевказані документи/інформацію, які відповідають вимогам п. ... 9.2., Додатку 1 Тендерної документації".

Враховуючи інформацію, розміщену на веб-порталі Уповноваженого органу, Переможцем 09.02.2024 було завантажено, зокрема, файл "Газ паспорт та сертифікат.pdf".

Відповідно до пункту 43 Особливостей, якщо замовником під час розгляду тендерної пропозиції учасника процедури закупівлі виявлено невідповідності в інформації та/або документах, що подані учасником процедури закупівлі у тендерній пропозиції та/або подання яких передбачалося тендерною документацією, він розміщує у строк, який не може бути меншим ніж два робочі дні до закінчення строку розгляду тендерних пропозицій, повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей в електронній системі закупівель.

Під невідповідністю в інформації та/або документах, що подані учасником процедури закупівлі у складі тендерній пропозиції та/або подання яких вимагається тендерною документацією, розуміється у тому числі відсутність у складі тендерної пропозиції інформації та/або документів, подання яких передбачається тендерною документацією (крім випадків відсутності забезпечення тендерної пропозиції, якщо таке забезпечення вимагалося замовником, та/або відсутності інформації (та/або документів) про технічні та якісні характеристики предмета закупівлі, що пропонується учасником процедури в його тендерній пропозиції).

Невідповідністю в інформації та/або документах, які надаються учасником процедури закупівлі на виконання вимог технічної специфікації до предмета закупівлі, вважаються помилки, виправлення яких не призводить до зміни предмета закупівлі, запропонованого учасником процедури закупівлі у складі його тендерної пропозиції, найменування товару, марки, моделі тощо.

Слід зазначити, що вказані Замовником документи не відносяться до документів, визначених пунктом 43 Особливостей. 

Враховуючи наведену вище інформацію, Замовник не мав права звертатись до зазначеного учасника на підставі вимог пункту 43 Особливостей щодо наведених вище документів.

Відповідно до пункту 31 Особливостей тендерні пропозиції подаються відповідно до порядку, визначеного статтею 26 Закону, крім положень частин четвертої, шостої та сьомої статті 26 Закону. Відповідно до статті 26 Закону тендерна пропозиція подається в електронному вигляді через електронну систему закупівель.

Документ з тендерною пропозицією подається в електронному вигляді шляхом заповнення електронних форм з окремими полями, де зазначається інформація про ціну, інші критерії оцінки (у разі їх встановлення замовником), інформація від учасника про його відповідність кваліфікаційним (кваліфікаційному) критеріям, наявність/відсутність підстав, установлених у статті 17 цього Закону і в тендерній документації, та завантаження необхідних документів, що вимагаються замовником у тендерній документації. Електронна система закупівель автоматично формує та надсилає повідомлення учаснику про отримання його тендерної пропозиції із зазначенням дати та часу.

Отримана тендерна пропозиція/пропозиція вноситься автоматично до реєстру отриманих тендерних пропозицій/пропозицій, у якому відображається інформація про надані тендерні пропозиції/пропозиції. Відповідно до пункту 33 Особливостей тендерні пропозиції після закінчення кінцевого строку їх подання не приймаються електронною системою закупівель.

Відповідно до інформації, оприлюдненої на веб-порталі Уповноваженого органу, кінцевий строк подання Пропозицій – 05.02.2024, аукціон відбувся 06.02.2024.

Враховуючи наведене, зазначені вище документи, що надані після кінцевого строку подання Пропозицій, не можуть вважатись такими, що надані у складі Пропозиції до кінцевого строку подання Пропозицій.

Разом з тим, у складі Пропозиції Переможця (поданої до кінцевого строку подання Пропозицій) відсутній сертифікат відповідності на газ нафтовий скраплений. Враховуючи викладене, Пропозиція Переможця не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації.

Детальніше в рішенні АМКУ № 3435-р/пк-пз від 23.02.2024, оголошення UA-2024-01-26-005532-a.

Доречі, зручно шукати актуальні висновки ДАСУ та рішення Органу оскарження щодо будь-якої ситуації на Clarity App

Останні новини

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard