Учасником в складі ТП не надано довідки у довільній формі, про повне найменування товару: підстава для відхилення чи надання 24 год на виправлення невідповідностей? Позиція ДАСУ 

0
71

Моніторинг № UA-M-2024-08-14-000014, оголошення № UA-2024-02-09-005092-a 

Витяг з висновку за результатами моніторингу: відповідно до пункту 4 Додатку 2 до тендерної документації замовником встановлено вимогу щодо надання учасником в складі тендерної пропозиції довідки у довільній формі, про повне найменування товару, яке буде пропонуватись Учасником та буде в подальшому зазначатись у специфікації до договору, рахунках, накладних тощо. 

На виконання даної вимоги учасником ТОВ «Фенікс Ойл Енерджі» в складі тендерної пропозиції не надано довідки, встановленої в пункті 4 Додатку 2 до тендерної документації, проте, відповідно до вимог пункту 43 Особливостей замовник повинен був розмістити повідомлення учаснику з вимогою щодо виправлення невідповідностей в документах учасника, що не забезпечено замовником. 

З метою підтвердження чи спростування встановленого порушення органом державного фінансового контролю в ході моніторингу 14.08.2024 через електронну систему закупівель надано відповідний запит замовнику. 

Відповідь замовника від 16.08.2024, оприлюднена в електронній системі закупівель не свідчить про відсутність порушень з даного питання, оскільки на запит органу державного фінансового контролю замовником зазначено, що надіслати повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей ТОВ «ФЕНІКС ОЙЛ ЕНЕРДЖІ» в електронній системі закупівель не було, бо дана довідка вимагалася, як інформація про технічні та якісні характеристики предмета закупівлі. 

Доречі, зручно шукати актуальні висновки ДАСУ та рішення Органу оскарження щодо будь-якої ситуації на Clarity App

В той же час, відповідно вимог пункту 43 Особливостей, у разі виявлення замовником під час розгляду тендерної пропозиції учасника процедури закупівлі невідповідностей в інформації та/або документах, що подані учасником процедури закупівлі у тендерній пропозиції та/або подання яких передбачалося тендерною документацією, він розміщує у строк, який не може бути меншим ніж два робочі дні до закінчення строку розгляду тендерних пропозицій, повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей в електронній системі закупівель відповідно до пункту 43 Особливостей. 

Під невідповідністю в інформації та/або документах, що подані учасником процедури закупівлі у складі тендерній пропозиції та/або подання яких вимагається тендерною документацією, розуміється у тому числі відсутність у складі тендерної пропозиції інформації та/або документів, подання яких передбачається тендерною документацією (крім випадків відсутності забезпечення тендерної пропозиції, якщо таке забезпечення вимагалося замовником, та/або відсутності інформації (та/або документів) про технічні та якісні характеристики предмета закупівлі, що пропонується учасником процедури в його тендерній пропозиції). Невідповідністю в інформації та/або документах, які надаються учасником процедури закупівлі на виконання вимог технічної специфікації до предмета закупівлі, вважаються помилки, виправлення яких не призводить до зміни предмета закупівлі, запропонованого учасником процедури закупівлі у складі його тендерної пропозиції, найменування товару, марки, моделі тощо. 

Отже, надання учасником в складі тендерної пропозиції довідки у довільній формі про повне найменування товару, яка буде пропонуватись учасником та буде в подальшому зазначатись у специфікації до договору, рахунках, накладних тощо, є помилкою, виправлення якої не призводить до зміни предмета закупівлі. 

Разом з цим, Замовник в порушення пункту 43 Особливостей не розмістив в електронній системі закупівель повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей, чим не надав можливість учаснику ТОВ «ФЕНІКС ОЙЛ ЕНЕРДЖІ» усунути такі невідповідності в інформації та/або документах у складі своєї тендерної пропозиції. 

Відповідно до абзацу 2 частини 2 пункту 44 Особливостей замовник відхиляє тендерну пропозицію учасника, у разі якщо його пропозиція не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації, крім невідповідності в інформації та/або документах, що може бути усунена учасником процедури закупівлі відповідно до пункту 43 цих Особливостей. 

Проте, в порушення вимог абзацу 2 частини 2 пункту 44 Особливостей, рішенням уповноваженої особи замовника № 6.4 від 21.02.2024 відхилено тендерну пропозицію учасника ТОВ «ФЕНІКС ОЙЛ ЕНЕРДЖІ». 

Враховуючи вищенаведене, замовником під час розгляду тендерної пропозиції учасника ТОВ «ФЕНІКС ОЙЛ ЕНЕРДЖІ» порушено пункт 43 Особливостей, абзац 2 частини 2 пункту 44 Постанови № 1178. 

Останні новини

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard