Учасник надав в складі ТП протокол випробувань на підтвердження технічних характеристик предмета закупівлі, строк дії якого завершився: чи слугує це підставою для відхилення ТП?

0
345

Рішення Сумського окружного адміністративного суду по справі № 480/4200/23 від 30.01.2024

Витяг з рішення суду: як вбачається із висновку про результати моніторингу предметом аналізу були питання: визначення предмета закупівлі, відображення закупівлі у річному плані, оприлюднення інформації про закупівлю, відповідності вимог тендерної документації вимогам Закону України «Про публічні закупівлі» (далі Закон) та Особливостям здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування», затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2022 р. № 1178 (далі - Особливості), розгляду тендерної пропозиції, своєчасності укладання договору про закупівлю та його оприлюднення, відповідності умов договору про закупівлю умовам тендерної пропозиції переможця.

Встановлено порушення законодавства в частині розгляду та/або відхилення (не відхилення) замовником тендерної (тендерних) пропозиції (пропозицій), яке, на думку відповідача, полягало в тому, що у складі тендерної пропозиції учасника ТОВ «КВА», якого визначено переможцем торгів, міститься протокол випробувань, виданий Дослідно-випробувальною лабораторією Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління ДСНС України у м. Києві на визначення групи горючості від 25.06.2015 № 32- ГГ(14)-2015, термін дії якого закінчився 30.06.2020, тобто протокол не був дійсним на дату подання тендерної пропозиції, що не підтверджує належну якість віконних блоків та не відповідає вимогам, визначеним Замовникам у пункті 4 додатку 2 до тендерної документації. Однак, на порушення абзацу другого підпункту 2 пункту 41 Особливостей Замовник не відхилив тендерну пропозицію учасника ТОВ «КВА» як таку, що не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації та уклав з ним договір від 04.04.2023 № 81.

Такий висновок контролюючого органу суд вважає помилковим, виходячи з такого.

Так, відповідно до пунктів 3,4 ч.2 ст.22 Закону України «Про публічні закупівлі» у тендерній документації зазанчаються, зокрема, такі відомості: інформація про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, у тому числі відповідну технічну специфікацію (у разі потреби - плани, креслення, малюнки чи опис предмета закупівлі). Технічні, якісні характеристики предмета закупівлі та технічні специфікації до предмета закупівлі повинні визначатися замовником з урахуванням вимог, визначених частиною четвертою статті 5 цього Закону; інформація про маркування, протоколи випробувань або сертифікати, що підтверджують відповідність предмета закупівлі встановленим замовником вимогам (у разі потреби).

Відповідно до абзацу другого підпункту 2 пункту 41 Особливостей ( в редакції, чинній на день затвердження висновку про результати моніторингу) замовник відхиляє тендерну пропозицію із зазначенням аргументації в електронній системі закупівель у разі, коли тендерна пропозиція є такою, строк дії якої закінчився.

Пунктом 32 ч.1 ст.1 Закону України «Про публічні закупівлі» визначено, що тендерна пропозиція - пропозиція щодо предмета закупівлі або його частини (лота), яку учасник процедури закупівлі подає замовнику відповідно до вимог тендерної документації.

Відповідно до п.4 розділу 3 Тендерної документації ( а.с.14) строк, протягом якого тендерні пропозиції є дійсними складає 120 днів із дати кінцевого строку подання тендерних пропозицій.

При цьому, із пояснень позивача та третіх осіб вбачається, що на виконання вимог тендерної документації Учасником TOB «КВА» у складі тендерної пропозиції, крім іншого було надано документи, які підтверджують належну якість віконних блоків: сертифікати відповідності, протоколи випробувань, паспорти виробу, висновки СЕС; сертифікат на систему екологічного управління ДСТУ ISO 14001:2015 (ISO 14001:2015, IDT); сертифікат на систему управління якістю ДСТУ ISO 9001:2015(ISO 9001:2015, IDT), що відповідає вимогам тендерної документації в цій частині. Відповідачем ці обставини не заперечуються. Таким чином, третьою особою у складі тендерної пропозиції надані документи на підтвердження належної якості віконних блоків. Водночас, наявність у складі тендерної пропозиції протоколу випробувань, виданого Дослідно-випробувальною лабораторією Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління ДСНС України у м. Києві на визначення групи горючості від 25.06.2015 № 32- ГГ(14)-2015, термін дії якого закінчився, не свідчить про неналежну якість товару та не може бути кваліфіковане як порушення абзацу другого підпунту 2 пункту 41 Особливостей.

Виходячи з наведеного, суд вважає, що висновок контролюючого органу про результати моніторингу процедури закупівлі не відповідає обставинам справи є протиправним та підлягає скасуванню.

Останні новини

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard