Учасник на виконання кваліфікаційного критерію не зазначив обладнання, що дозволяє виконувати роботи за закупівлею замовника

0
157

Закупівля UA-2024-04-04-007863-a, рішення органу оскарження №8104-р/пк-пз від 07.05.2024

Суть скарги:  Скаржник зазначає, що Переможцем подано відомості про наявність виробничої бази та обладнання, але в наданих Переможцем документах (додатки до договору оренди) частина вже недійсна, а в дійсній частині відсутнє відповідне обладнання, що дозволяє виконувати роботи за цією конкретною закупівлею. Але перелік обладнання за цими додатками не дозволяє виконувати з металом ті роботи, яких потребує виготовлення партій товару згідно цієї конкретної закупівлі. Оскільки відсутність в штаті робочих спеціальностей (станочників), а також відсутність в переліку обладнання для згинання тонколистових сталей, що для виробництва виробів такого типу є вирішальним фактором (оскільки вальцами неможливо зігнути конфігурації, які бажає Замовник, вони призначені для круглих згибів), а також вказані Переможцем преса призначені не для гибки тонкого листа. 

Посилання Переможця на те, що скасування додатку, яким скасовувся інший (як у випадку з Додатками 25-24-17) не можна брати до уваги, оскільки додатки — то є акти приймання обладнання в оренду. А після скасування (припинення) оренди має бути наявний новий Акт приймання речі в оренду, оскільки договір оренди є не консенсуальним, а реальним підвидом цивільних угод. Окрім того, сам договір оренди хоч і називається договором оренди обладнання, але за своїм змістом він є також і договором оренди приміщення. А договори оренди приміщень, що укладаються на строк в три роки і більше, мають бути укладені в письмовій формі з відповідною реєстрацією в реєстрі речових прав на нерухоме майно. Відповідно, договір щодо якого недотримано обов’язкової форми, передбаченої законом, є нікчемним. Тобто, можна стверджувати, що Переможець подав до комплекту документів нікчемний договір оренди.

Позиція органу оскарження: Перелік документів та інформації, необхідні для оцінки відповідності учасників встановленим критеріям, зокрема:

 1. Наявність в учасника процедури закупівлі обладнання, матеріально-технічної бази. Наявність обладнання та матеріально-технічної бази для виконання умов даної Документації. 

У довідці необхідно зазначити: 1) тип обладнання, машини, механізми, устаткування тощо; 2) Стан (нова машина, справний, поганий), а також наявна кількість; 3) Власне, оренда, лізинг, послуги тощо (у кого) або поставляється (ким). Якщо обладнання орендоване у довідці чітко зазначити інформацію про діючий "договорір" оренди, термін "діі" договорів оренди та контрагент з ким укладено "договора" оренди відповідно надати копії діючих договорів оренди обладнання.

Доречі, зручно шукати актуальні висновки ДАСУ та рішення Органу оскарження щодо будь-якої ситуації на Clarity App

Документація не містить вичерпного переліку обладнання та матеріально-технічної бази необхідних для виконання умов договору.  Скаржник не довів та документально не підтвердив, що предметом договору оренди обладнання, є оренда приміщення та не довів, що зазначений договір є нікчемним тощо. Враховуючи наведене, зокрема, наявність у складі Пропозиції Переможця наведеного вище договору оренди обладнання та додатків договору, що є його невід'ємними частинами, відсутні підстави для задоволення Скарги в цій частині.

Останні новини

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard