Чи можна вносити зміни до договору про закупівлю з метою виправлення помилки, допущеної  при визначенні технічних характеристиках товару на етапі оголошення?

0
271

Моніторингом закупівлі UA-2023-07-25-011510-a встановлено, тендерна документація Замовника містить інформацію стосовно найменування, технічних характеристик, кількості та підтверджуючих документів, які учасник обов’язково оприлюднює в складі своєї тендерної пропозиції. Зокрема, передбачено закупівлю ковдр напіввовняних у кількості 280 штук (склад: 52% вовна, 18% бавовна, 30% синтетика; розмір: 140х20см; щільність: не менше 550г/м2). Крім того, за вимогами тендерної документації на підтвердження відповідності запропонованого товару (ковдра напіввовняна) якісним характеристикам учасник у складі тендерної пропозиції повинен надати сертифікати/висновки відповідності, сертифікати/паспорти якості, декларація виробника (якісне посвідчення)/ інші).

На виконання вказаної умови тендерної документації Замовника ТОВ завантажено декларацію про відповідність (згідно ДСТУ ISO/IEC 17050-1:2006), сертифікат відповідності та паспорт якості на ковдру напіввовняну (склад: 52% вовна, 18% бавовна, 30% синтетика; розмір: 140х20см; щільність: 550г/м2). Крім того, аналогічні технічні характеристики товару, що є предметом досліджуваної процедури закупівлі, містяться у Додатку «Технічна специфікація» договору, укладеного Замовником з переможцем процедури закупівлі ТОВ. Разом з тим, моніторингом встановлено, що відповідно до додаткової угоди від до укладеного за результатами проведеної процедури закупівлі договору сторони, керуючисть частиною першою статті 651 ЦК України, домовилися внести зміни у позицію 4 Додатку №2 «Технічна специфікація» договору і викласти в наступній редакції «Ковдра напіввовняна: склад: 52% вовна, 18% бавовна, 30% синтетика; розмір: 140х200см; щільність: не менше 550г/м2». Таким чином, за умовами додаткової угоди сторонами за взаємною згодою змінено технічну характеристику (розмір) товару. Під час моніторингу ДАСУ через електронну систему закупівель надано Замовнику запит, зокрема, про надання пояснення щодо внесення додатковою угодою зміни до істотної умови договору - предмету договору. Замовником у наданій (опублікованій) на вищевказаний запит відповіді, зокрема, повідомлено, що зазначені зміни були продиктовані виправленням допущеної описки, зокрема, при складанні тендерної документації в частині технічного завдання, так як допущено описку в частині розміру для такої одиниці товару як «ковдра напіввовняна», а саме: замість розміру 140*200 см зазначено 140*20 см. Крім того, у поясненні вказано, що на виконання Порядку №1082 та частини другої статті 21 Закону Замовником розміщено оголошення про закупівлю виробів домашнього текстилю, яке містить інформацію про назву предмету закупівлі, одним із яких є ковдра напіввовняна в кількості 280 шт без деталізації розміру, а також даний предмет закупівлі за назвою зазначений і в тексті тендерної документації і в таблиці технічного завдання, яке є складовою тендерної документації. У поясненні Замовника зазначено також, що розміри ковдри, яку планується закупити, відмічені тільки в технічних характеристиках тендерної документації, предметом закупівлі є саме ковдра напіввовняна, саме такий товар як зазначено у оголошенні та тендерній документації за назвою і призначенням запропоновано переможцем торгів - ТОВ згідно його тендерної пропозиції та укладеного з ним договору.

ДАСУ зазначає, що механізм виправлення помилки у тендерній документації на етапі після укладання договору шляхом внесення змін до договору відсутній.

Враховуючи вищенаведене, на порушення пунктів 3 та 19 Особливостей додатковою угодою внесено зміни до договору щодо предмету закупівлі (а саме технічної характеристики для ковдри напіввовняної – розміру товару) у зв’зку з виправленням технічної помилки за відсутності такої підстави зміни істотних умов договору в пункті 19 Особливостей (відповідно до якої істотні умови договору про закупівлю, укладеного відповідно до пунктів 10 і 13 (крім підпункту 13 пункту 13) цих особливостей, не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі, крім випадків, наведених у вищезгаданому пункті Особливостей).

Останні новини

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard