Чи може бути ненадання зразків товару підставою для відхилення ТП, при такій вимозі в ТД

0
144

Розглянемо дане питання на прикладі рішення Органу оскарження № 5802-р/пк-пз від 01.04.2024, оголошення № UA-2024-02-26-008782-a

Обставини закупівлі:відповідно до протоколу від 14.03.2024 № 1403-24/1 Пропозиція Скаржника була відхилена з наступної підстави:

«Відповідно до Додатку 2. «ТЕХНІЧНІ, ЯКІСНІ ТА ХАРАКТЕРИСТИКИ предмета закупівлі: ДК 021:2015 - 18220000-7 - Штормовий одяг (Костюми чоловічі)» на етапі розгляду тендерних пропозицій учасник надав замовнику один екземпляр готового виробу - Костюми чоловічі, проте готовий виріб не відповідає заявленим технічним вимогам:

1) У готовому виробі відсутня внутрішня підкладка шовк; 2) Також немає павутинки клеєної (для низу рукавів та низу піджака по кругу; 3) Брюках пошиті без резинки позаду.

Тим самим готовий виріб не відповідає заявленим технічним вимогам, вважається, що тендерна пропозиція учасника не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації та не допускається до оцінки.

ВИРІШИЛА: 1. Відхилити тендерну пропозицію ТОВ «ФОРПОСТ 17» на підставі невідповідності заявленим технічним вимогам».

Позиція скаржника: скаржник зазначає, що зразки продукції, не є складовою Пропозиції учасника у розумінні Закону, отже невідповідність наданих зразків чи їх ненадання не може бути підставою відхилення Пропозиції.

Позиція замовника: замовник зазначає, скаржник погодився з вимогами Документації, до замовника за роз’ясненнями не звертався, а також від Скаржника не надходило звернень щодо внесення змін до Документації в частині надання готового виробу.

Також, Скаржник надав лист-згоду з кількісними та технічними характеристиками предмета закупівлі, наведених в додатку 2 та лист-підтвердження, в якому зазначив, що він ознайомився з технічними вимогами до предмету закупівлі та підтверджує їх виконання, у разі перемоги.

Крім того, скаржник погодився з умовами договору, шляхом підписання проекту договору, відповідно до додатку 4 Документації.

Отже, скаржник знав та погодився, що на етапі розгляду його Пропозиції необхідно надати Замовнику один екземпляр готового виробу, а також усвідомлював, що у випадку, якщо готовий виріб не буде відповідати заявленим технічним вимогам, вважається, що Пропозиція не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі Документації і його Пропозиція буде відхилена.

Нехтуючи даною вимогою Документації Скаржник надав один екземпляр готового виробу, який не відповідав заявленим технічним характеристикам додатку 2, а саме - у готовому виробі відсутня внутрішня підкладка шовк, немає павутинки клеєної (для низу рукавів та низу піджака по кругу, також брюки пошиті без резинки позаду.

Тим самим, скаржник занизив ціну за рахунок неякісного товару та хоче зухвалим та нечесним шляхом зобов’язати Замовника закупити неякісний товар. Замовник, здійснюючи свою діяльність з надання ритуальних послуг, прагне надавати якісний товар громадянам.

Позиція Колегії: відповідно до пункту 1 розділу 3 Документації Пропозиція подається в електронному вигляді через електронну систему закупівель шляхом заповнення електронних форм з окремими полями, де зазначається інформація про ціну, інші критерії оцінки (у разі їх установлення замовником), інформація від учасника процедури закупівлі про його відповідність кваліфікаційним (кваліфікаційному) критеріям, наявність/відсутність підстав, установлених пунктом 47 Особливостей і в цій Документації, та шляхом завантаження необхідних документів, які надаються в сканованому вигляді у форматі PDF або JPEG, а у разі необхідності файлах-архівах у форматах RAR або ZIP з наступною інформацією, зокрема:

- довідкою/листом за формою та змістом «Технічне завдання» згідно з додатком №2, яка/який підтверджує, що учасник ознайомився з технічними вимогами до предмету закупівлі та підтверджує їх виконання, у разі перемоги, а також листом-згодою щодо кількісних та технічних характеристик предмета закупівлі, наведених у додатку №2.

Відповідно до пункту 6 розділу 3 Документації, учасники процедури закупівлі повинні надати у складі Пропозицій інформацію та документи, які підтверджують відповідність Пропозиції учасника технічним, якісним, кількісним та іншим вимогам до предмета закупівлі, установленим замовником, визначеним в додатку №2 Документації. Додаток 2 Документації містить технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі: ДК 021:2015 – 18220000-7 – Штормовий одяг (Костюми чоловічі).

На етапі розгляду Пропозицій учасник має надати Замовнику один екземпляр готового виробу – Костюми чоловічі – за кодом CPV за ДК 021:2015 – 18220000-7 – (4 Штормовий одяг).

У випадку, якщо готовий виріб не відповідає заявленим технічним вимогам, вважається, що Пропозиція учасника не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі Документації та не допускається до оцінки.

У складі Пропозиції Скаржника міститься, зокрема:

- лист-згода з технічною специфікацією від 04.03.2024 №04-03/9 від 04.03.2024 (файл Лист-згода з технічною специфікацією.pdf), у якому, зокрема, зазначено наступне: ТОВ «ФОРПОСТ 17», як учасник закупівлі, погоджується з технічними, якісними та кількісними характеристиками предмета закупівлі, що відображена в додатку 2 до Документації;

- лист-згода щодо кількісних та технічних характеристик від 04.03.2024 04- 03/13 (файл Лист-згода щодо кількісних та технічних характеристик.pdf), у якому, зокрема, зазначено наступне: ТОВ «ФОРПОСТ 17», яке є Учасником закупівлі, погоджується, щодо кількісних та технічних характеристик предмета закупівлі, наведених у Додатку №2.

Відповідно до пункту 31 Особливостей тендерні пропозиції подаються відповідно до порядку, визначеного статтею 26 Закону, крім положень частин першої, четвертої, шостої та сьомої статті 26 Закону.

Доречі, зручно шукати актуальні висновки ДАСУ та рішення Органу оскарження щодо будь-якої ситуації на Clarity App

Тендерна пропозиція подається в електронній формі через електронну систему закупівель шляхом заповнення електронних форм з окремими полями, у яких зазначається інформація про ціну, інші критерії оцінки (у разі їх встановлення замовником), інформація від учасника процедури закупівлі про його відповідність кваліфікаційним (кваліфікаційному) критеріям (у разі їх (його) встановлення, наявність/відсутність підстав, установлених у пункті 47 цих особливостей і в тендерній документації, та шляхом завантаження необхідних документів, що вимагаються замовником у тендерній документації.

Відповідно до пункту 33 Особливостей тендерні пропозиції після закінчення кінцевого строку їх подання не приймаються електронною системою закупівель.

Враховуючи викладене, зразки товару не є складовою пропозиції учасника у розумінні Закону та Особливостей, у зв’язку з чим їх ненадання (або невідповідність вимогам Документації) не може бути підставою відхилення Пропозиції. Враховуючи наведене, Пропозиція Скаржника була неправомірно відхилена Замовником з наведеної вище підстави.

Враховуючи інформацію, наведену в мотивувальній частині рішення, Пропозиція Скаржника була неправомірно відхилена Замовником з підстав, наведених у протоколі від 14.03.2024 № 1403-24/1. Неправомірно відхиливши Пропозицію Скаржника з підстав, наведених у протоколі від 14.03.2024 № 1403-24/1, Замовник порушив вимоги пункту 44 Особливостей.

Останні новини

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard