Чи є правомірною вимога ДАСУ замовнику щодо відшкодування завищеної вартості підрядних робіт?

0
209

Відповідно до частин 2 та 3 статті 2 Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні» державний фінансовий контроль забезпечується органом державного фінансового контролю через проведення державного фінансового аудиту, перевірки державних закупівель та інспектування.

Згідно з частиною 1 статті 4 Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні» інспектування здійснюється органом державного фінансового контролю у формі ревізії та полягає у документальній і фактичній перевірці певного комплексу або окремих питань фінансово-господарської діяльності підконтрольної установи, яка повинна забезпечувати виявлення наявних фактів порушення законодавства, встановлення винних у їх допущенні посадових і матеріально відповідальних осіб. Результати ревізії викладаються в акті.

Водночас в актах ревізії орган державного фінансового контролю зобов’язує певних суб’єктів вчинити ті чи інші дії.

Так, іноді орган державного фінансового контролю зобов’язує замовників усунути виявлені порушення в установленому законодавством порядку, зокрема, шляхом відшкодування завищеної вартості підрядних робіт, які замовник отримував внаслідок проведення закупівлі.

Та чи є така вимога органу державного фінансового контролю правомірною?

Суд у наступній судовій справі визначив, що шлях усунення виявленого порушення, саме таким чином, як визначив відповідач, зокрема шляхом відшкодування завищеної вартості підрядних робіт, не узгоджується із нормами діючого законодавства, з огляду на неможливість поновлення видатків загального фонду установами за межами бюджетного періоду в якому сталось порушення з огляду на специфіку бюджетного законодавства.

Посилання на рішення: постанова Сьомого апеляційного адміністративного суду по справі № 600/2824/23-а від 02.11.2023

Останні новини

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard