Статті

Закупівля послуг, необхідних для проведення спортивних заходів, спортивних змагань, заходів з фізичної культури і спорту, фізкультурно-спортивної реабілітації: що привнесли зміни до Особливостей?

0
498

Постановою Кабміну від 01.09.2023 № 952 внесено чотирнадцяті зміни до Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабміну від 19.10.2022 № 1178 (далі – Особливості).

Зазначені зміни торкнулися пункту 13 Особливостей, зокрема підпункту 11, які далі розглянемо детальніше.

Особливості правового регулювання закупівель послуг для проведення спортивних заходів

Питання закупівель послуг, необхідних для проведення спортивних заходів, спортивних змагань, заходів з фізичної культури і спорту, фізкультурно-спортивної реабілітації, що включені до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України на відповідний рік у відповідності до підпункту 11 пункту 13 Особливостей розглядались в статті «Закупівля послуг, необхідних для проведення спортивних заходів, спортивних змагань, заходів з фізичної культури і спорту, фізкультурно-спортивної реабілітації згідно з Особливостей».

З огляду на положення даної підстави замовники можуть укласти «прямий» договір виключно у випадку закупівлі послуг.

Згідно з пунктом 21 частини 1 статті 21 Закону України «Про публічні закупівлі» послуги - будь-який предмет закупівлі, крім товарів і робіт, зокрема транспортні послуги, освоєння технологій, наукові дослідження, науково-дослідні або дослідно-конструкторські розробки, медичне та побутове обслуговування, найм (оренда), лізинг, а також фінансові та консультаційні послуги, поточний ремонт, поточний ремонт з розробленням проектної документації. Тому тут робимо висновок, що замовники у відповідності до підпункту 11 пункту 13 Особливостей можуть закупити виключно послуги.

Окрім цього, важливою умовою для укладення договору про закупівлю згідно розглядуваної підстави є закупівля послуг, які є необхідними для проведення заходів, змагань та реабілітацій, про які йдеться в даній нормі.

Так, особливості правового регулювання спортивної діяльності визначені Законом України «Про фізичну культуру і спорт» (далі – Закон). Відповідно до статті 1 Закону спортивні заходи - навчально-тренувальні збори, а також захід (заходи), що проводяться організатором (організаторами) спортивних заходів у межах спортивних змагань або як самостійний захід.

Спортивне змагання - спортивний захід або комплекс спортивних заходів, що проводиться організатором спортивних змагань з метою порівняння досягнень спортсменів та визначення переможців відповідно до правил спортивних змагань з видів спорту та затвердженого організатором спортивних змагань положення (регламенту) про ці змагання, що відповідає визначеним центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері фізичної культури та спорту, вимогам та цьому Закону.

У відповідності до Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні» та Закону фізкультурно-спортивна реабілітація - система заходів, розроблених із застосуванням фізичних вправ для відновлення здоров'я особи та спрямованих на відновлення і компенсацію за допомогою занять фізичною культурою і спортом функціональних можливостей її організму для покращення фізичного і психологічного стану.

Натомість визначення заходів з фізичної культури і спорту законодавство не містить. При цьому, з огляду на законодавчі норми такими можна визначити заходи, які визначені в статті 1 Закону як заходи, що здійснюються організаторами фізкультурно-оздоровчих заходів для залучення різних груп населення до занять фізичною культурою.

Також варто врахувати, що необхідною умовою для закупівлі згідно даної підстави є включення таких заходів, змагань до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України, як зазначено в підпункті 11 пункту 13 Особливостей.

Згідно із статтею 1 Закону Єдиний календарний план фізкультурно-оздоровчих, спортивних заходів України – це документ, у якому на відповідний рік визначаються організаційні та фінансові питання щодо забезпечення проведення відповідних заходів та який затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері фізичної культури та спорту, у встановленому ним порядку.

Що змінилось після внесених змін?

Як бачимо, змін зазнало формулювання «Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих, спортивних заходів та спортивних змагань України». Оскільки положення Особливостей та Закону містили різні формулювання:

  • Особливості - Єдиний календарний план фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів;
  • Закон - Єдиний календарний план фізкультурно-оздоровчих, спортивних заходів та спортивних змагань України.

Відповідно дану норму Особливостей зазначеними змінами було проведено у відповідності до положень Закону в частині визначення поняття Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих спортивних заходів та спортивних змагань України.

Тому з огляду на внесені зміни підпункт 11 пункту 13 Особливостей відповідає вимогам законодавчих норм, які викладені в Законі.

#виключення у закупівлях#прямий договір#спеціальні закупівлі

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard