ДАСУ встановлено порушення в частині неправомірного внесення змін до істотних умов договору про закупівлю: замовник додав нову умову в розділ «Ціна договору»

0
216

Моніторингом закупівлі UA-2023-02-17-002165-a встановлено, що за результатом проведення процедури закупівлі між Замовником та переможцем  укладено договір про надання транспортних послуг. Додатковою угодою Замовником внесені зміни до розділу  «Ціна договору» шляхом доповнення новою умовою, а саме: «При відрядженнях за кордон відшкодовувати за 1 годину перебування та додатково фактичні витрати». Відповідно до частини третьої статті 180 ГК України при укладенні господарського договору сторони зобов'язані у будь-якому разі погодити предмет, ціну та строк дії договору. Поряд з цим, статтею 638 ЦК України встановлено, що істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди. Таким чином, додатковою угодою Замовником внесені зміни до істотних умов договору про надання транспортних послуг. Разом з цим, істотні умови договору про закупівлю не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі, крім випадків визначених пунктом 19 Особливостей.

Коментар: замовники та учасники повинні враховувати норми цивільного та господарського законодавства, а також вимоги законодавства з публічних закупівель під час укладення договору про закупівлю. Адже, законодавство з публічних закупівель містить обмеження щодо внесення змін до істотних умов договору про закупівлю. Водночас обмежень щодо внесення змін до неістотних умов договору про закупівлю законодавство не містить. В статті визначали та обгрунтовували, які умови слід відносити до істотних, а які до неістотних умов договору про закупівлю.

Останні новини