Чи є дискримінаційною вимога про надання в складі ТП листа адресованого Замовнику від виробника товару, або його офіційного представника або дистриб’ютора в Україні, що посвідчує право учаснику постачати такий товар?

0
157

Розглянемо дане питання на прикладі рішення Органу оскарження № 5572-р/пк-пз від 27.03.2024, оголошення № UA-2024-03-13-002083-a.

Вимоги тендерної документації: Додаток 3 Документації містить інформацію про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі (технічну специфікацію).

Учасник процедури закупівлі повинен надати в складі тендерної пропозиції, зокрема, лист, адресований Замовнику із зазначенням ідентифікатора закупівлі, від виробника ручної вентиляційної установки, яка пропонується Замовнику до постачання, або його офіційного представника або дистриб’ютора в Україні, що засвідчує наявність в учасника права на здійснення постачання та монтаж такого товару, підтверджує дійсність гарантійних зобов’язань та наявність технічної підтримки на території України. В листі має бути зазначено марка, модель та кількість товару, що гарантується до поставки та строки такої поставки.

Позиція скаржника: скаржник зазначає, що відповідно до додатку 3 Документації учасник повинен надати - лист, адресований Замовнику із зазначенням ідентифікатора закупівлі, від виробника ручної вентиляційної установки, яка пропонується Замовнику до постачання, або його офіційного представника або дистриб’ютора в Україні, що засвідчує наявність в учасника права на здійснення постачання та монтаж такого товару, підтверджує дійсність гарантійних зобов’язань та наявність технічної підтримки на території України.

В листі має бути зазначено марка, модель та кількість товару, що гарантується до поставки та строки такої поставки. На думку Скаржника, дана вимога обмежує його можливості щодо участі через те, що Скаржник не працює безпосередньо з виробниками. Зважаючи на те, що при проведенні будівництва необхідне придбання різного обладнання і матеріалів в різних кількостях, Скаржник закуповує ці матеріали і обладнання у посередників, які за рахунок оптових закупівель мають знижки, мають відповідних спеціалістів, що сприяє закупівлі в строк і необхідної продукції та зменшує фінансове навантаження на Скаржника в частині створення закупівельно-логістичного відділу.

Таким чином, Скаржник не може надати гарантійний лист від виробника обладнання чи представника/дистриб’ютора, адресованого Замовнику з зазначенням ідентифікатору закупівлі, ручної вентиляційної установки, яка пропонується Замовнику до постачання, або його офіційного представника або дистриб’ютора в Україні, що засвідчує наявність в учасника права на здійснення постачання та монтаж такого товару, підтверджує дійсність гарантійних зобов’язань та наявність технічної підтримки на території України. В листі має бути зазначено марка, модель та кількість товару, що гарантується до поставки та строки такої поставки.

Крім того, Скаржник залежить від волі виробника/представника/дистриб’ютора товару надати чи не надати відповідний лист. Скаржник також не може вплинути на виробника/представника/дистриб’ютора в частині відображення відповідного змісту листа, що в подальшому може призвести до відхилення його Пропозиції.

Позиція Колегії: Скаржник не довів необхідність внесення змін до Документації в цій частині у зв'язку з відсутністю документального підтвердження порушення прав та законних інтересів Скаржника, пов’язаних з участю у Процедурі закупівлі. Враховуючи викладене, відсутні підстави для задоволення Скарги в цій частині.

Останні новини