Статті

Продовження строку укладання договору про закупівлю / договору за результатами закупівлі через електронний каталог

2
229

Замовник здійснює закупівлю товару шляхом запиту пропозицій постачальників в електронному каталозі відповідно до Порядку формування та використання електронного каталогу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 вересня 2020 р. № 822 (надалі – Порядок № 822 ) з урахуванням  Особливостей. Тож, під час укладення договору про закупівлю / договору замовник повинен керуватися конкретним строками, які визначені Порядком № 822. Попри це, замовник не застрахований від обставин при яких укладення договору може затримуватися. Однак, законодавство з публічних закупівель передбачає умови, за яких замовник може продовжити такий строк.

До речі, в кінці матеріалу буде інформація щодо протоколів про продовження строку для укладання договору про закупівлю

Що важливо?

Під час проведення закупівлі через електронний каталог замовники керуються різними положення Особливостей, залежно від вартісних меж предмета закупівлі. Так, якщо вартість товару становить або перевищує 100 тис. гривень замовник може застосовувати закупівлю через електронний каталог як альтернативу відкритим торгам; пунктом 11 Особливостей визначено, що для здійснення закупівель товарів, вартість яких є меншою, ніж 100 тис. грн, замовники можуть використовувати електронну систему закупівель відповідно до умов, визначених адміністратором електронної системи закупівель;  замовники, які є закладами охорони здоров’я або структурними підрозділами з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської державних (військових) адміністрацій, та здійснюють закупівлі лікарських засобів та медичних виробів, які визначені у Додатку 1 до Особливостей, керуються пунктом 11-1 Особливостей; продукти харчування, які визначені у Додатку 2 до Особливостей, замовники закуповують на підставі пункту 11-2 Особливостей.

При цьому, незалежно від вартісних меж та специфіки товару, строки для укладення і договору про закупівлю, і договору визначені у Порядку № 822.

Відповідно до пункту 61 Порядку № 822 оцінка пропозицій постачальників проводиться автоматично електронною системою закупівель на основі інформації, зазначеної замовником в запиті пропозицій.

Постачальник, пропозиція якого за результатами оцінки електронною системою закупівель визначена економічно вигідною, визначається переможцем відбору

Згідно до положень пункту 66 Порядку № 822 замовник укладає договір з переможцем відбору не пізніше ніж через п’ять календарних днів з дня визначення електронною системою закупівель постачальника переможцем відбору.  Разом з тим,  пунктом 66 Порядку № 822  визначено, що у разі обґрунтованої потреби строк для укладення договору може бути продовжений до 10 календарних днів. 

Отже, продовження строку для укладення договору про закупівлю / договору буде правомірним при дотриманні наступних умов:

  1. Обґрунтування потреби для продовження строку укладення договору. Так, законодавець згідно розглядуваної норми дозволяє продовжити строк для укладення договору про закупівлю «у разі обґрунтованої потреби», водночас не визначає будь-яких вимог до такої «обґрунтованої потреби». Відповідно замовник повинен обґрунтовувати необхідність для продовження строку для укладення договору залежно від об'єктивних обставин, яку спричинили таке продовження.
  2. Продовження строку до 10 календарних днів (з дня визначення електронною системою закупівель постачальника переможцем відбору має пройти не більше 10 календарних днів). Важливо: абзац 1 пункту 66 Порядку № 822 конкретизує та чітко встановлює, що переможця відбору визначає електронна система закупівель. Після оцінки пропозицій постачальників перед замовником постає вибір «підтвердити» постачальника або «дискваліфікувати» його. Проте, якщо проаналізувати технічну реалізацію, то вбачається, що замовник має «підтвердити» постачальника, аби він набув статусу переможця відбору. Чіткого строку для підтвердження постачальника немає, адже згідно положень законодавства це має робити ЕСЗ. Проте, рекомендуємо це робити в день визначення найбільш економічно вигідної пропозиції задля прискорення строку проведення такої закупівлі. Саме із набуття постачальником статусу “переможця” варто рахувати строк для укладення договору. 
  3. Рішення про продовження строку для укладення договору повинно бути оформлене протоколом уповноваженої особи. Пункт 66 Порядку не визначає яким чином повинно відбуватися продовження строку для укладення договору про закупівлю. Однак з огляду на приписи частини 10 статті 11 Закону, в яких визначено, що рішення уповноваженої особи оформлюються протоколом із зазначенням дати прийняття рішення, який підписується уповноваженою особою, замовник у випадку прийняття рішення про продовження строку для укладення договору про закупівлю повинен оформити таке рішення протоколом.

Тож, для полегшення роботи уповноважених осіб ми підготували приклади протоколів про продовження строку для укладення договору та додали їх у пакети документів для закупівель через електронний каталог:

Чи потрібно щось оприлюднювати в електронній системі закупівель?

Пункт 66 Порядку, як і норми Особливостей, не містять вимог щодо обов’язковості публікації інформації щодо продовження строку для укладення договору про закупівлю.  Відповідно замовники не повинні публікувати в електронній системі закупівель будь-якої інформації. Проте за бажанням можна оприлюднити відповідний протокол разом із договором про закупівлю.  

пов'язані статті