Статті

Право Нафтогаз Трейдинг на постачання природного газу, за встановленою ціною, продовжено до 31.08.2024

0
508

13.04.2024 набрали чинності постанови Кабміну від 12.04.2024 № 406 та 407 (опубліковано в Урядовому кур’єрі від 13.04.2024 № 76 (7736)), якими внесено зміни до постанови Кабміну від 19.07.2022 № 812 (далі – Постанова № 812) та затвердженого нею Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу (далі – Положення). У цьому матеріалі проаналізуємо зміни, які стосуються закупівлі природного газу замовниками у розумінні законодавства з публічних закупівель та розберемо їх вплив на процес самої закупівлі.

Перше на що варто звернути увагу – продовження дії постанови Кабміну від 19.07.2022 № 812 та затвердженого нею Положення відповідно. Так, пункт 4 Постанови № 812 з 13.04.2024 має наступну редакцію:

«Ця постанова набирає чинності з 1 вересня 2022 р. і діє до 31 серпня 2024 (включно), крім пункту 3 цієї постанови, який набирає чинності з дня опублікування цієї постанови».

Друге – зміни до пунктів 6 та 6-1 Положення в частині строків постачання природного газу:

«6. ТОВ “Газопостачальна компанія “Нафтогаз Трейдинг” постачає з 1 вересня 2022 р. до 15 квітня 2024 р. (включно) природний газ бюджетним установам на умовах договору постачання, укладеного з цим товариством на період до 31 грудня 2022 р., а також з 1 січня 2024 р. до 31 серпня 2024 р. (включно) з ресурсів природного газу українського походження релігійним організаціям на умовах договору постачання, укладеного з цим товариством у строк до 31 грудня 2023 р., за ціною, що становить 16390 гривень з урахуванням податку на додану вартість за 1000 куб. метрів газу (без урахування тарифу на послуги з транспортування природного газу для точки виходу та коефіцієнта, який застосовується у разі замовлення потужності на добу наперед).

У разі коли бюджетна установа здійснює виробництво теплової енергії для потреб населення, постачання природного газу здійснюється ТОВ “Газопостачальна компанія “Нафтогаз Трейдинг” відповідно до зазначеного в абзаці першому цього пункту договору за ціною природного газу (в частині обсягу, що використовується для потреб виробництва теплової енергії для надання послуг з постачання теплової енергії та постачання гарячої води населенню та/або постачання теплової енергії як товарної продукції для зазначених потреб) - 7420 гривень з урахуванням податку на додану вартість за 1000 куб. метрів газу (без урахування тарифу на послуги з транспортування природного газу для точки виходу та коефіцієнта, який застосовується у разі замовлення потужності на добу наперед).

У такому разі бюджетні установи самостійно визначають обсяг природного газу, що використовуватиметься для потреб виробництва теплової енергії для надання послуг з постачання теплової енергії та постачання гарячої води населенню та/або постачання теплової енергії як товарної продукції для зазначених потреб.

6-1. ТОВ “Газопостачальна компанія “Нафтогаз України” постачає з 1 листопада 2022 р. до 31 серпня 2024 р. (включно) природний газ підприємствам, установам, організаціям, на балансі яких перебувають гуртожитки (та/або інші житлові будівлі, у яких постійно або тимчасово проживають побутові споживачі), в обсягах та для цілей забезпечення природним газом побутових споживачів таких гуртожитків (та/або житлових будівель) за ціною 7420 гривень з урахуванням податку на додану вартість за 1000 куб. метрів газу (без урахування тарифу на послуги з транспортування природного газу для точки виходу та коефіцієнта, який застосовується у разі замовлення потужності на добу наперед).

Постачання природного газу здійснюється таким підприємствам, установам, організаціям за умови їх письмового звернення до ТОВ “Газопостачальна компанія “Нафтогаз України” та надання довідки, яка підтверджує перебування на балансі гуртожитку (та/або іншої житлової будівлі, у якій постійно або тимчасово проживають побутові споживачі)».

Тобто, 13.04.2024 ТОВ «ГК “Нафтогаз Трейдинг”» набули право продовжувати постачати природний газ бюджетним установам та підприємствам, установам, організаціям, на балансі яких перебувають гуртожитки (та / або інші житлові будівлі, у яких постійно або тимчасово проживають побутові споживачі) до 31.08.2024 за фіксованими цінами.

Як зміни вплинули на закупівельну діяльність?

Насправді, наведені вище зміни до Постанови № 812 та Положення особливо не впливають на закупівельну діяльність, адже фіксовані ціни не змінилися та досі залишаються вище ринкових. Якщо проаналізувати ціни за 1 м. куб природного газу, то за результатами закупівель у квітні через електронний каталог:

  • мінімальна ціна складає 13,59 грн;
  • середня ціна – 15,22 грн;
  • максимальна 16,60 грн.

Аналіз цін за результатами відкритих торгів, у період березень-квітень, теж показує значно нижчі ціни постачальників:

Проте, фіксована ціна ТОВ «ГК “Нафтогаз Трейдинг”» становить 16 553,89 грн за тис. м. куб., тобто 16,55 грн з м. куб.

Відповідно замовники задля дотримання принципів публічних закупівель, зокрема, максимальної економії, ефективності та пропорційності, відкритості та прозорості на всіх стадіях закупівель, недискримінації учасників та рівне ставлення до них, мають здійснювати закупівлю на конкурентному ринку.

Для тих замовників, які хочуть максимально убезпечити себе на етапі виконання договору про закупівлю варто встановити наступну умову у проєкті такого договору:

«Сторони домовились, що ціна за 1 000 куб. м з ПДВ протягом дії цього Договору, за будь-яких умов, не може перевищувати 16 553,89 грн, в тому числі у разі зміни тарифу на послуги транспортування природного газу та / або коливання ціни на ринку тощо».

Яким замовникам варто залишатися з ТОВ «ГК “Нафтогаз Трейдинг”»?

Продовжувати закуповувати природний газ у ТОВ «ГК “Нафтогаз Трейдинг”» доцільно підприємствам, установам, організаціям, на балансі яких перебувають гуртожитки (та / або інші житлові будівлі, у яких постійно або тимчасово проживають побутові споживачі), адже такої категорії замовників ціна на природний газ значно нижча ринкової – 7 420,00 грн з урахуванням податку на додану вартість за 1 000 куб. метрів газу (без урахування тарифу на послуги з транспортування природного газу для точки виходу та коефіцієнта, який застосовується у разі замовлення потужності на добу наперед).

Підсумки

Зміни, внесені до Постанови № 812 та Положення фактично не впливають на закупівлі природного газу, адже фіксована ціна, визначена для ТОВ «ГК “Нафтогаз Трейдинг”», є вищою за ринкову. Тому доцільно здійснювати закупівлю на конкурентному ринку. Навіть, якщо замовник має право на укладення «допорогового» договору або договору про закупівлю за одним з виключень, визначених у пункті 13 Особливостей.

Ті замовники, які які хочуть максимально убезпечити себе від підняття ціни на етапі виконання договору про закупівлю можуть встановити наступну умову у проєкті такого договору:

«Сторони домовились, що ціна за 1 000 куб. м з ПДВ протягом дії цього Договору, за будь-яких умов, не може перевищувати 16 553,89 грн, в тому числі у разі зміни тарифу на послуги транспортування природного газу та / або коливання ціни на ринку тощо».

Водночас, продовжувати закуповувати природний газ у ТОВ «ГК “Нафтогаз Трейдинг”» доцільно підприємствам, установам, організаціям, на балансі яких перебувають гуртожитки (та / або інші житлові будівлі, у яких постійно або тимчасово проживають побутові споживачі), адже такої категорії замовників ціна на природний газ значно нижча ринкової – 7 420,00 грн з урахуванням податку на додану вартість за 1 000 куб. метрів газу (без урахування тарифу на послуги з транспортування природного газу для точки виходу та коефіцієнта, який застосовується у разі замовлення потужності на добу наперед).

пов'язані статті